Custom Linkovi

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да је неопходно извршити реформу управљачке структуре Института за нестала лица БиХ јер годинама у овој земљи Међународна комисије за нестала лица /ICMP/ у потпуности управља процесом тражења.

„Управни одбор Институт за нестала лица БиХ, који чини шест људи, три из реда сваког од конститутивних народа бира ИЦМП, а три се предлажу испред Савјета министара“, рекао је Којић новинарима у Бањалуци, након округлог стола о застоју у процесу тражења несталих лица из Републике Српске. Он је навео да ИЦМП управља процесом тражења несталих лица у БиХ и у Управни одбор Института бира Србина који не мора да буде из Републике Српске, а који касније доноси одлуке. Којић је рекао да Републички центар заједно са породицама погинулих и несталих из Републике Српске тражи да се изврши реформа Института за нестала лица БиХ, јер је то једини начин да процес трагања крене набоље у тражењу несталих Срба. „Реформа би подразумијевала да се чланови Управног одбора Института предлажу испред институција Републике Српске, као и српски члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ“, истакао је Којић. Он је подсјетио на став из ЕУ да БиХ не може постати чланица ако има такав утицај странаца на Уставни суд БиХ, додајући да се његова паралела у овом случају односи на Институт за нестала лица БиХ. Којић је рекао да округлом столу нису присуствовали представници ICMP-а и да на тај начин покажу дио поштовања према породицама погинулих и несталих из Републике Српске. „То показује да у БиХ у којој странци имају своје прсте системи не функционишу“, закључио је Којић.

Коментаришући најаве власти Кантона Сарајево о ексхумацијама српских гробаља, Којић је рекао да они већ годинама прекопавају по српским гробовима, али да овдје желе да се ријеше свих Срба из ФБиХ, па чак и оних мртвих. „Мислим да је то морбидно и да је то довољан коментар“, рекао је Којић.