Custom Linkovi

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Милорад Којић затражио је од предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца да се настави суђење у предмету „Атиф Дудаковић и други“, оптуженима за злочине против човјечности који обухватају убиство више од 300 Срба.

Којић је, у писму упућеном Дебевецу, навео да није јасно зашто је наведени предмет на чекању, с обзиром на чињеницу да остала суђења, па и за ратне злочине, иду својим током, и да за та рочишта вирус корона није сметња.

У писму је истакао да су у неколико наврата указивали, прије него што је оптужница против Дудаковића и његових сабораца подигнута, да је срамно што се толико дуго чека да злочини, који су почињени под његовом командом, буду процесуирани.

– И када смо, након двије и по деценије од догађаја који му се стављају на терет, дочекали да сједну на оптуженички клупу, опет се све одуговлачи, немушто правда и оправдава – додао је Којић.

Он је истакао да је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих имао изузетно коректну и професионалну сарадњу са поступајућим тужиоцем у наведеном предмету, а то се прије свега односи на достављање доказног материјала, саопштено је данас из овог центра.

– Зато смо, као институција, веома заинтересовани за све што се догађа у овом предмету, јер је посљедње рочиште одржано у фебруару 2020. године. Након проглашења пандемије вируса корона, процес је стао и већ двије године чекамо да суђење буде настављено – напоменуо је Којић.

Он је навео да је очигледно да је, из сасвим добро познатих разлога, Дудаковић привилегован на бројне начине, и подсјетио да је без икаквих санкција „вршљао“ по ратним архивама, свјестан да неће сносити посљедице.

– И не само то, све вријеме, ужива на слободи, док породице српских жртава вапе за правдом. Чија је то воља и чије су то одлуке? – упитао је Којић.

Он је упитао и зар основни постулат рада правосудних институција, које би требало да буду независне и непристрасне, не подразумијева право и једнакост свих грађана пред законом.

Којић ја напоменуо да је Републички центар спреман да сноси трошкове тестирања на вирус корона како би било установљено да је суђење потпуно сигурно.

– С обзиром на ово што се дешава у овом предмету, али и у неким другим у којима се суди починиоцима злочина над Србима, с правом можемо тврдити да Дудаковића чувају неки моћници који и те како имају утицај на рад правосуђа. Очигледно је да се чека да свједоци злочина биолошки нестану или да се деси нешто што ће Дудаковићу омогућити да до краја живота остане слободан човјек – закључио је Којић.

У Суду БиХ већ скоро двије године није одржано суђење команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу који је са још 16 војника оптужен за злочине против човјечности који обухватају убиство више од 300 Срба. Оптужница је подигнута 2018. године.

Посљедње рочиште у овом предмету било је у фебруару 2020. године, а суђење је почело у априлу 2019. године.

Оптужницом је обухваћено убиство више од 300 Срба, прогон и злостављања цивила и ратних заробљеника, уништавање 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката, као и злочин над бошњачким народом цазинске Крајине.