Custom Linkovi

Атиф Дудаковић, Сакиб Махмуљин, као и бројни други наредбодавци и починиоци злочина почињених над Србима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, предуго измичу правди уз свесрдну помоћ појединаца у правосуђу на нивоу БиХ, рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Којић је за Срну навео да је превасходни циљ тог, како каже, накарадно успостављеног система да зацементира наметнути наратив о жртви и злочинцу.

– Када коначно дође до правоснажне пресуде, као у случају Сакиба Махмуљина који, умјесто у затвору, дане проводи у Турској, читамо немушта саопштења Суда БиХ, слушамо потрошена појашњења и објашњења о вјештачењу медицинске документације – рекао је Којић.

Према Којићевим ријечима, ништа од свега овог није изненађујуће, јер су одуговлачење процеса који би требало да резултирају, како оптужницама, тако и коначним пресудама за бруталне злочине почињене над српским цивилима и заробљеним припадницима Војске Републике Српске, давно испричана прича.

– Без обзира на овакав однос према српским жртвама од стране надлежних, ми ћемо и даље причати причу која је другачија од њихове, и у томе нас неће поколебати ни двоструки аршини, а ни покушај да се страдање Срба у протеклом рату у потпуности обесмисли – истакао је Којић.

Суд БиХ је крајем априла изрекао некадашњем команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакибу Махмуљину правоснажну затворску казну од осам година због застрашујућих злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године.

Махмуљин је по изрицању казне од осам година напустио БиХ и отишао у Турску наводно на лијечење, умјесто у затвор.

Бивши командант Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атиф Дудаковић због наводне болести не може да долази у Суд БиХ и прати суђење по оптужници која га терети за убиства Срба у Крајини, али га то није спријечило да вози аутомобил, па чак и да изазове саобраћајну незгоду.