Custom Linkovi

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да у континуитету постоји нарушавање основних људских права Радована Караџића, али и других Срба који су правоснажно осуђени, односно бораве у притвору Хашког трибунала.

Којић је рекао да је чињеница и да су односом према Караџићу, који издржава затворску казну у Великој Британији, нарушена европска затворска правила и све оне повеље којима се гарантују људска права.

Поводом писма које је група интелектуалаца упутила генералном секретару УН Антонију Гуетересу због нехуманог поступања према Караџићу у британском затвору, Којић је поручио да би Караџић казну требало да издржава у земљи ближој мјесту боравка породице.

– Караџићу су у затвору у Великој Британији нарушена сва елементарна права. Лично сам контактирао телефоном са њим и он ме у континуитету звао без икаквих проблема, али је у једном тренутку та комуникација стала. У контакту са његовом породицом речено ми је да су му одузете све картице, могућност било каквог приватног контакта са породицом и пријатељима – навео је Којић за Срну.

Према његовим ријечима, Караџић је и раније упозоравао да нема неопходне људске услове у притворској јединици.

Којић је рекао да је све ово утицало на физичко стање првог предсједника Републике Српске и да ће Влада Велике Британије искључиво бити одговорна ако му се у притвору било шта деси.

– Тражимо механизме да кроз ангажман адвоката у Великој Британији покуша обезбиједити да може његов правни заступник да одређене мјере и радње предузима према британској влади и министарству задуженом за затворске установе – закључио је Којић.

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у затвору на британском острву Вајт, указујући да постоји могућност трагичног исхода и захтијевајући да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

Караџићу су, како се наводи, онемогућени сусрети са правним савјетницима, дуже вријеме се налази у потпуној изолацији, а онемогућено му је и кориштење додатне свјетлости у виду лампе и компјутера, пишу “Вечерње новости”.

Није му дозвољено да се обраћа затворској управи, нити било којој правосудној инстанци, изложен је психичком малтретирању чувара, а затвор је блокирао картице његових пирјатеља и чланова породице, па нико од њих не може да му уплати новац за храну и телефон.

Истиче се да се Караџић већ неко вријеме налази у потпуној изолацији без права на контакт са породицом, а наводни разлог је цитирање његових политичких ставова у медијима од других особа.