Kojić: FBiH skriva informacije

Činjenica je da postoji zastoj u traženju nestalih lica u BiH, posebno srpske nacionalnosti i očigledno je da je namjera Federacije BiH da se ne daju informacije i što je još gore sakrivaju, izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Milorad Kojić.

– Radi se tromo, sporo i činjenica je da je teško doći do informacija o lokacijama i da su mnoge lokacije izmještene, ali još postoje odgovori gdje su nestali i ako postoji želja i volja, može se značajan broj otkriti – rekao je za Kojić za Nezavisne novine.

Pored manjka informacija, kaže on, u ovom trenutku problem predstavlja i to što su mnoge masovne grobnice izmještene jer nisu rijetke situacije da se dođe do određene informacije, krene u iskop i vidi da je tu nedavno kopano i da se tijela tu ne nalaze.

– Nažalost i to pokazuje da postoje odgovori gdje su nestali. Kada pitamo gdje su sarajevski Srbi, dovoljno je da nam radnici Komunalnog preduzeća `Rad` iz tog perioda kažu gdje su odvozili tijela koja su kupili po ulici, a koja su tu danima ležala – rekao je Kojić.

On je naveo da bi dio rješenja mogao biti u reformi upravljačke strukture Instituta za nestala lica BiH i uspostavljanje centralne evidencije u punom kapacitetu, te otvaranje arhiva zemalja u regionu, pa čak i arhive UN.

BiH i 25 godina nakon završetka rata još traga za 7.547 nestalih, od kojih je 1.654 Srba.

Međunarodni dan nestalih lica biće obilježen sutra, a u centralnoj evidenciji nestalih BiH, u trenutku kada je ona objavljena, nalazilo se 34.965 imena, odnosno toliko je bilo prijavljeno nestalih lica.