Custom Linkovi

Институције Републике Српске на располагању су лицима која су, због сумње да су починили злочин против човјечности, јутрос ухапшена у Бањалуци, како би могли да докажу невиност, рекао је Срни директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић.

Којић је нагласио да ће, када се отвори процес против лица која су ухапсили припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/, Центар обезбиједити сву материјалну документацију која је неопходна у одбрани ових људи.

„У теренском раду ћемо проналазити свједоке и све што је неопходно како би се одбрана конципирала на најбољи могући начин и доказала невиност ових људи“, поручио је Којић.

Према његовим ријечима, оно што треба посебно нагласити, имајући у виду шта се дешава у посљедњих неколико мјесеци, па и годину дана, јесте да је на сцени снажан обавјештајни притисак на правосуђе.

„Тај притисак има за циљ преузимање апсолутне контроле од стране Бошњака, када је у питању процесуирање ратних злочина, како би се устабилила и вратила оно прича о једним злочинцима, а другим жртвама“, рекао је Којић.

Он истиче да та прича коју су они конципирали и коју су проводили кроз правосуђе има свој крајњи циљ, а то је оштар и снажан удар на Републику Српску с циљем њеног укидања.

„Ако узмемо податке о броју подигнутих и потврђених оптужница у 2018. и 2019. години, видљиво је да је подигнуто и потврђено више оптужница за злочине над Србима против Бошњака, него што је подигнуто оптужница против Срба“, објаснио је Којић.

Он каже да то значи да „та карика коју су они контролисали од успостављања правосуђа, више не постоји“.

„Ово не говорим напамет. Наиме, разговарао сам са појединим носиоцима правосудних функција, међу којима има и Бошњака, и који одговорно раде свој посао, у складу са правилима струке. Они су рекли да одређене групације, међу којима и неке које припадају параобавјештајном сектору, проводе снажне притиске и уцјене, те да је под таквим притицима и уцјенама врло тешко радити јер се чак иде у сферу неких личних ствари“, навео је Којић.

Којић је истакао да је то потпуно јасно и видљиво из свих дешавања у вези са комплетним правосуђем, почевши од Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ, али и преко данашњег хапшења.

„Видљиво је да се по сваку цијену жели преузети контрола над правосуђем, да се Срби прогласе јединим злочинцима, да се заустави пракса, коју смо имали у посљедње двије године, да је више оптужено Бошњака за злочине над Србима јер та пракса руши концепт који су они зацртали већ раније“, рекао је Којић.

Он је нагласио да је врло упитна држава у којој обавјештајне структуре желе да контролишу и да утичу на правду, јер та првада не може бити правда ако је неко креира по својој жељи.

„Правда може бити само на основу чињеница и доказа, а не према жељи било каквих обавјештајних структура, посебно не према жељи одређених бошњачких политичких партија, које једноставно желе на тај начин да доведу на крају у питање легитимитет Републике Српске у данашњем облику“, закључио је Којић.

Седам лица ухапшено је јутрос у Бањалуци због сумње да су починили злочин против човјечности, саопштено је из Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/.

У саопштењу је наведено да ће након криминалистичке обраде у просторијама Сипе, четири лица, у законском року, бити предата Тужилаштву БиХ на даље поступање.

Акцију су спровели полицијски службеници Сипе према наредби Тужилаштва БиХ, наводи се у саопштењу.

Из Тужилаштва БиХ раније је саопштено да су ухапшена лица осумњичена да су учествовала у незаконитом заробљавању цивила у прољеће и љето 1992. године на подручју Доњег Вакуфа.