Custom Linkovi

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да бошњачки министри у Савјету министара опструкцијом формирања надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина и њеног спровођења, желе да сачувају своје ратне кадрове – судије и тужиоце.

– Ове судије и тужиоци, којих има укупно 15, не спроводе једнакост грађана пред законом, већ раде искључиво по жељама и интенцијама Бошњака – да се не процесуирају ратни злочини над Србима – изјавио је Којић Срни.

Којић је рекао да опструкција у спровођењу Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина траје годинама са намјером да Ревидирана стратегија, којом је прописан крајњи рок 2023. година, постане ад-акта.

– Оваквом врстом опструкције доћи ћемо до 2023. године и стратешки циљеви и стратешке мјере које су задате у Ревидираној стратегији неће имати више смисла у погледу њиховог спровођења – упозорио је Којић.

Он је подсјетио да један период Бошњаци нису жељели да се Ревидирана стратегија усвоји, а онда су, очигледно под одређеним притисцима и уз одређене корекције које су биле потпуно бенингне, усвојили Ревидирану стратегију.

– Сада је јасно да је њихова тадашња намјера била да се не реализује Стратегија кроз непостојање жеље да се формира надзорно тијело које треба да врши надзор над њеним спровођењем – истакао је Којић.

Којић је подсјетио да је у Ревидираној стратегији прописано да се врши и надзор над радом носилаца правосудних функција, односно судија и тужилаца који спроводе стратешке циљеве и стратешке мјере.

– Прописано је да надзорно тијело има надлежност да може да подноси захтјеве за преиспитивање улоге судија и тужилаца који не спроводе стратешке циљеве и стратешке мјере и њихово дисциплинско кажњавање – рекао је Којић.

Приједлог одлуке о формирању надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије већ двије године није разматран на сједницама Савјета министара јер је ту тачку са дневног реда упорно скидала Турковићева, али јесте на посљедњој сједници и Турковићева је опет гласала против.

Надзорни одбор за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина је „ад хок“ тијело које своје одлуке доноси консензусом.

Бошњачки министри, оспоравајући чланство директору Републичког центра за истраживање ратних злочина Милораду Којићу, више пута су одбијали да именују чланове надзорног тијела.