Којић: Ађијус се у случају Брђанин ставио у улогу социјалног радника

03.03.2020.

То што је предсједник Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале Кармел Ађијус одбио захтјев за пријевремено пуштање на слободу некадашњег шефа Кризног штаба Српске Аутономне Области Крајина Радослава Брђанина посебно је шокантно јер се укида пракса поштовања става стручних лица о степену рехабилитације осуђеника, каже директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић. Ако су надлежни из установе у којој је Брђанин служио казну закључили да нема разлога да се пуштање на слободу сматра неприхватљивим на основу чега се онда судија Ађијус, који је правник, ставио у улогу социјалног радника, односно стручног лица из службе третмана које је оспособљено да одлучује да ли се неко довољно рехабилитовао? – рекао је Којић за Глас Српске.

Београдски адвокат Новак Лукић, који заступа Брђанина, рекао је да је Ађијус увео другачије критеријуме приликом доношења одлуке о пријевременом пуштању на слободу у односу на претходника Теодора Мерона. Код Мерона је најмјеродавније било мишљење стручних лица из установе у којој је осуђеник служио казну и углавном је на основу тога доносио одлуке. За разлику од њега, Ађијус је у извјештају Савјету безбједности УН најавио да ће промијенити ту праксу и видимо да се то и дешава – навео је Лукић.

Он каже да нема право жалбе на одлуку јер је то акт милости, али да послије одређеног времена може поново да упути захтјев за пријевремено пуштање. Није ниједним актом Трибунала регулисано након колико времена се може поново поднијети захтјев, јер то треба да стоји у одлуци којом се одбија захтјев. Морао бих поново да прочитам одлуку, али чини ми се да нисам видио да је наведено када ће поново моћи да се упути захтјев – објаснио је Лукић.

Угледни бијељински адвокат са дугогодишњим стажом у хашкој судници Миодраг Стојановић каже да оваква одлука Механизма постаје забрињавајуће правило у посљедње вријеме. Након што је трибунал у случају генерала Радивоја Милетића одбио да поступи по устаљеној пракси и да послије двије трећине издржане казне одобри његово пријевремено пуштање на слободу, ово постаје забрињавајућа пракса. Били смо увјерени да ће се та пракса коначно пренијети и на осуђенике које је осудио Суд БиХ, али сада видимо да ствари иду у супротном смјеру – истакао је Стојановић.

У одлуци Кармела Ађијуса од 28. фебруара наводи се да „не сматра прикладним да примијени своје дискреционо право и одобри пријевремено пуштање Радослава Брђанина у овој фази“. Конкретно, велика тежина његових злочина онемогућава да он буде пријевремено пуштен – навео је Ађијус и додао да Брђанин није успио да докаже да се довољно рехабилитовао.

Хашки трибунал осудио је 2004. године Радослава Брђанина на 30 година затвора.