Custom Linkovi

Књига „Тузла – злочин без казне и егзодус српског народа“ од данас је доступна у публикацијама на сајту Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица .

Књига је објављена у години у којој се навршава 30 година од егзодуса српског народа тузланске регије и свједочи о злочину над припадницима Југословенске народне армије /ЈНА/ у Тузли 15. маја 1992. године и страдању српског народа тузланске регије током 20. вијека.

У нападу муслиманско-хрватских екстремиста на маршевску колону ЈНА у Тузли 15. маја 1992. године убијена су 54 припадника ЈНА. У рату 1992-95. године смртно је страдало 1.265 Срба тузланске регије, а око 80.000 Срба протјерано је са тог простора.

Све до данас, три деценије након тузланске голготе ЈНА и српског народа, за злочинце нема казне.

У књизи су објављени изводи из свједочења преживјелих припадника ЈНА, као и бројни документи који доказују да је напад на маршевску колону ЈНА у Тузли био унапријед припремљен и извршен према ратном плану тузланског руководства, са трагичним посљедицама по припаднике ЈНА и српски народ.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је на недавној промоцији у Бијељини да је ова књига својеврсна пресуда за злочинце и трајни документ за истину и правду и који доказује да историју не пишу пресуде већ да се она пише у књигама.

Издавачи књиге „Тузла – злочин без казне и егзодус српског народа“ су Завичајно удружење Тузлака у Бијељини, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Бањалука и Издавачка кућа Епархије зворничко-тузланске „Синај“.

Ово је прва књига у едицији „Свједоци страдања“ која има задатак да прикупљањем и публиковањем историјске документарне грађе о страдањима српског народа тузланске регије допринесе његовању културе сјећања, како се не би догодила нова страдања.

Покровитељи књиге „Тузла – злочин без казне и егзодус српског народа“ су Влада Републике Српске, Епархија зворничко-тузланска и град Бијељина.