Custom Linkovi

Јасеновац је био систем логора са задатком да биолошки уништи Србе, Јевреје и Роме, истакао је историчар Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Драгослав Илић.

– У осталим логорима у Европи Јевреји су били примарне жртве, док је у НДХ тај епитет припадао Србима. Тешко је замислити обим злочина, јер логори у НДХ нису имали системска убијања попут Аушвица, а морали сте трећину свог становништва ријешити. И на свим стратиштима, дакле не само логорима, дјеца су убијана масовно. НДХ је једина држава на свијету која је имала дјечије логоре, Сисак, Јастребарско, који су требали бити прихватилишта, али у суштини, били су прави концентрациони логори – нагласио је Илић за РТРС.

Илић је истакао да је Јасеновац радио у пуном капацитету до 22. априла 1945. година и да је то највећи од неколико десетина логора који су били распоређени уз Саву.

– Јасеновац није био табу тема, али је приступ дискусије о Јасеновцу био табу тема. Није на прави начин истраживан, и онда сте 90-их година распадом државе добили разне ревизионисте, који готово да негирају и једно убиство у тим логорима смрти. Није проблем да постоје таква удружења, али је проблем када и за њих стоји држава, она их финансира, а то је у данашњој Хрватској редовна појава – поручио је Илић.

Илић је напоменуо да је веома важно да 23. априла у Доњој Градини, када ће се обиљежавати Дан сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац, буде што више младих.

– Млади нараштаји морали би имати свијест шта је то био Јасеновац. Важно је да 23. априла буде нас што више у Доњој Градини, да покажемо и себи, али и свијету да нисмо заборавили своје жртве – нагласио је Илић.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.