Custom Linkovi

Предсједник Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву и стручњак из Израела Рафаел Израели рекао је за РТРС да је шесточлана Комисија једногласно утврдила да је српском народу у БиХ учињена велика неправда, те да је сачињен извјештај како би се свијету показала истина о српским страдањима.

Велику неправду која је учињена Србима покушали смо да исправимо у нашем извјештају. Када кажем „исправимо“, то не значи и порекнемо или негирамо страдања муслимана и Хрвата и свих оних који су учествовали у рату, него смо хтјели да спријечимо свијет да оптужи једино Србе и никог другог. Наравно, ми кажемо да су једни чинили одређена погрешна дјела, али су и други. Дакле, на тај начин смо стекли цјелокупну слику и мислим да смо урадили добру ствар – рекао је Израели.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске прије двије године позвала седам научника, држављана различитих држава – двојицу из највећих сила – Америке и Русије, двојицу из европских сила – Француске и Италије, двојицу из Централне Европе – Аустрије и Србије, те њега који је именован за предсједника Комисије.

– Наиме, почели смо да радимо као седмочлана комисија. Током времена један од нас, Аустријанац, морао је из неколико разлога да се повуче из Комисије, што значи да смо на крају доставили извјештај као шесточлана комисија. Од самог почетка морали смо да подијелимо задатке. Сваки члан имао је задатке са којима је био најупознатији. Намјерно не кажем експерти, зато што нико од нас није експерт, односно стручњак. Ми смо у ствари само научници, а сваки од нас је посматрао свој дјелокруг интересовања и сваки од нас је покушао, у сарадњи са другима, да да свој допринос коначном извјештају Комисије који има више од хиљаду страница – истакао је Израели.

Он је нагласио да је пред члановима Комисије био велик и тежак задатак.

– Годину и по трајали су састанци и разматрања у Бањалуци. А отприлике половину тог времена, писали смо препоруке и налазе, све до завршетка извјештаја у октобру 2020. Током састанака Комисије водили смо рачуна, не само да се сваки од нас бави својом облашћу, дакле с којом је у највећој мјери упознат, односно упознатији него други, него смо се обавезали да ћемо дати неопходне препоруке и налазе само на основу наших увјерења и објективно у оној мјери у којој је уопште могуће бити објективан, јер свако од нас, наравно, носи са собом политичка и културолошка увјерења, односно „пртљаг“. Урадили смо оно што смо могли – рекао је Израели.

Додао је да су чланови Комисије током писања извјештаја настојали да буду коректни, односно да узму у обзир сва разматрања и да их обједине у закључке.

– Из тог разлога нисмо допуњавали поглавља шест аутора. Обавезали смо се да ћемо бити колективни аутор цјелокупног садржаја рада Комисије, наравно заједнички гледано, а не појединачно, када посматрамо свако поглавље понаособ – рекао је Израели.

Он је нагласио да су инсистирали на том да нико чланова не уноси лична политичка виђења, већ да остану строго неутрални и коректни током цјелокупног рада Комисије и писања извјештаја.

– У својству предсједника Комисије ја сам преузео на себе задатак не само да објединим чланове, него да узмем све засебне ставове, односно поглавља током писања извјештаја. Исто тако, преузео сам задатак да објединим на хиљаде докумената, односно грађе, која је узета из архива Хрватске, Србије, муслимана из БиХ и свих других комисија и музеја, како бисмо саставили максималана број докумената, односно максималну количину грађе, тако да нико не може да се успротиви, односно приговори нашим налазима и каже да су пристрасни. Све смо узели у обзир и дошли смо, надам се и вјерујем, до фер документа – рекао је он.

Израели је истакао да су чланови Комисије, на првом мјесту, морали дубоко да се унесу у сам карактер рата.

– Постоје двије могуће верзије карактера рата. С једне стране, да је то био међународни сукоб, јер када је рат избио све чланице Југославије већ су биле независне државе. То значи да су ове независне државе биле у међународном сукобу, међусобно. С друге стране, постоји виђење да је рат домаћи или грађански, јер се водио између чланова исте федерације, дакле Југославије. Те јединице су се међусобно бориле, а нарочито три највеће компоненте Југославије, а то су Срби, муслимани/Бошњаци и Хрвати. Да се радило само о припадницима тих земаља као страна у рату, било би много једноставније, међутим, проблем је у томе што су се у свим тим земљама, уствари налазиле мањине које су живјеле у другим државама, тако да су стране које су учествовале у рату морале истовремено да воде рачуна и о националној мањини која је живјела у другој земљи која се налазила у рату. Више од милион и по Срба било је у Хрватској, имали сте велику већину, неколико стотина хиљада у БиХ, чак и више од тога и тако даље… што не само да условљава начин на који смо описали рат са свим појединостима у свим нашим налазима, него је и диктирало начин на који је сукоб на крају ријешен 1995. Дејтонским споразумом, који је донио привремено рјешење – навео је он.

Израели Дејтонски споразум назива привременим јер каже да њиме није ријешен, већ дјелимично утишан сукоб.

– Уствари, вода и даље испод површине кључа и спремна је да у било којем тренутку у будућности експлодира, јер ништа није договорено и ништа није коначно ријешено – рекао је он.

Он је истакао да је уплитање страних сила у сукоб у БиХ додатно закомпликовало стање, јер се НАТО, под плаштом „спровођења правде“ сврстао на страну муслимана и Хрвата и дјеловао против Срба са потпуно јасним предубијеђењем, односно пристрасношћу, чиме су дугорочно извитоперили правду.

– Дакле, то је контура у којој је дошло до рата, који је трајао три трагичне године током којих је број погинулих и рањених већи него у сукобима на Блиском Истоку током 70 година у којима је учествовао много већи број земаља. То вам само показује сву трагедију овог рата, чије је рјешавање трајало дуго. Сматрам да ће се у неком тренутку у будућности поново отворити зато што ниједна компонента Југославије, нарочито оне које су учествовале у њему, нису задовољне рјешењем. А то није рјешење – јасан је Израели.

Он је нагласио да су САД приказивале Србе као злочинце који нападају муслимане, оптуживши их и за наводни геноцид у Сребреници.

–  Док су тако приказивали Србе, истовремено су муслимане приказивали као свеце који су били нападнути, они су били јадници прогоњени од стране запада – навео је Израели, додавши да је све то довело до бомбардовања Србије и до тога да постане омражена земља.

Израели је истакао да су западне силе имале погрешну рачуницу, јер су отвориле пут исламским фундаменталистима.

– Све је то било погрешно, јер је Србија била веза између православног хришћанства, руске Амбасаде, Украјине, Холандије, доље до Беча, Грчке… Дакле, то су све биле хришћанске земље раније, али са проглашењем БиХ муслиманском земљом, пресјечена је веза између Русије, Централне Европе и Грчке, све до Медитерана, што значи да су хришћанство и Западна Европа уствари сами себи пуцали у ногу. Да би спријечили Европу да падне под ислам, који ће их касније искористити, једноставно су сами себе ранили и отворили пут за продирање исламских фундаменталиста, што су урадили, нажалост, и касније. Ово је контекст у ком су дјеловале западне силе у корист муслимана. Имали су погрешну рачуницу, као и раније, а притом су увели ембарго Србима, који током рата нису могли доћи до наоружања, али су испоручивали наоружање муслиманима и Хрватима преко Загреба, главног града Хрватске – рекао је Израели.

Закључио је да је из свега тога видљиво да је Србима учињена велика неправда те да је Комисија из тог разлога и сачинила објективан извјештај о српским страдањима.