Custom Linkovi

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица промовисаће шест својих издања на Сајму књига у Београду.

У сриједу, 26.октобра, у 11 часова, биће представљен Атлас злочина над Србима током Одбрамебно-отаџбинског рата (први том 1992.), Жртве Одбрамбено-отаџбинског рата и Дјеца жртве рата 1991-1995. (сала „Иво Андрић“).

На штанду Републике Српске у хали 2 ниво А, у 15 часова и 30 минута, наћи ће се два издања Центра и то Одсудна одбрана:митровданске офанзиве на источну Херцеговину 1992. и 1994. године и Студентска бригада Војске Републике Српске.

У четвртак, 27. октобра, у 13 часова, биће представљена и књига Војска Републике Српске.

Подсјећамо да је Центар, први пут ове године, представио сва своја издања на властитом штанду на Међународном сајму књиге „Бањалука 2022“. Ријеч је о 26 монографија, књига и публикација, које је Центар објавио, било да је ријеч о властитим или издањима која су рађена у сарадњи са другим ауторима.

Директор Центра Милорад Којић нагласио је да је било потребно да се писање савремене националне историје истргне из контекста наментнуте хашке историје, односно оне која се пише на основу, како хашких, тако и пресуда правосудних институција на нивоу БиХ.

-Посебно смо поносни на то што смо прва институција која је на основу расположиве документације успјела да попише већину својих жртава, али и на Атлас злочина у којем су, на више од хиљаду страница, обрађена српска стратишта из 1992. године – рекао је Којић и додао да је планирано да се исто уради и за друге ратне године.

У протеклом периоду, навео је он, урађене су бројне студије, публикације и други материјали који говоре о страдању Срба у протеклом рату, али је недостајала својевсрна „збирка“, која би на једном мјесту све то објединила.

-Иако је од завршетка рата прошло готово три деценије, већина злочина над Србима није добила судски епилог, без обзира на материјалне доказе и неспорне чињенице. Зато је било потребно озбиљно, систематично, у складу са правилима струке и науке, урадити овај посао. Вјерујем да смо у томе и успјели-истакао је Којић.