Custom Linkovi

Први број Зборника радова „Република Српска – положај, историја, идентитет“, у издању Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, који је недавно изашао из штампе, посвећен је јубилеју -30 година од стварања Републике Српске, а један од разлога његовог објављивања је да се научној и стручној, али и широј јавности, представи важност изучавања културних и историјских основа Српске.

-Зборник је предвиђен као годишњак Центра, у којем би били објављивани научни и стручни радови из области друштвено – хуманистичких наука о темама из историје Републике Српске, с циљем да се размотре историјске и културне основе стварања, одбране и развоја Српске из различитих перспектива-рекао је директор Центра Милорад Којић.

Према његовим ријечима, у Зборнику су, по први пут на једном мјесту, прикупљени радови о настанку и развоју институција Републике Српске, првенствено културних и научно – наставних.

-Научни радови, чији су аутори историчари, филозофи, политиколози, археолози, новинари, универзитетски дјелатници… третирају и разноврсне аспекте историје и идентитета Срба и Српске, као што су, на примјер, косовски завјет, страдање 1941. године, културно насљеђе, симболи…-објаснио је Којић.

Он је додао да се у Зборнику могу прочитати оригинални научни радови професора са универзитета у Српској, али и других научних дјелатника, међу којима је професор и књижевник Слободан Владушић, чији рад „Косовски завет и Република Српска“ указује на рефлексе Косовског завјета у српској традицији.

-Владушић је у раду акцентовао однос Косовског завјета и Републике Српске у контексту очувања, како је аутор истакао, идентитета и права човјека да остане оно што јесте-рекао је Којић.

Уредник Зборника је проф. др Драгиша Васић са Универзитета у Бањој Луци.