Custom Linkovi

У недјељу, 12.маја у Доњој Градини биће обиљежен Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској. Уз присуство званичника Српске и Србије, очекује се око 15.000 грађана, укључујући и велики број школске дјеце.

Драгослав Илић, историчар Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица рекао је да је Доња Градина највеће стратиште српског народа у Другом свјетском рату.

– Доња Градина је усташама служила за извршење масовних злочина и покопавање жртава – рекао је Илић.

Истакао је да је постојао читав низ бестијалности над жртвама.

– НДХ је спровела геноцид над Србима, Јеврејма и Ромима – рекао је Илић.

Истакао је да је НДХ извршила геноцид на својој територији.

– Убиства су заиста била огрома и бестијална – рекао је Илић.

На сједници Извршног одбора за обиљежавање овог догађаја раније је речено да се очекује присуство око 15.000 људи, а договорени су и технички детаљи у вези с организацијом сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору

Са 64.800 квадратних метара и 105 масовних гробница, Доња Градина подсјећа и чува од заборава. Никада се не смије заборавити 700.000 мучки убијених Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

Његовање сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима за вријеме злогласне НДХ, обавеза је свих нас.

Главни задатак јесте преносити истину о тим страхотама будућим генерацијама како се такви злочини више никада и нигдје не би поновили.

Обиљежавању ће присуствовати званичници Српске и Србије, потомци логораша, ученици основних и средњих школа. За њих ће бити организован историјски час.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.