Custom Linkovi

Ослобађајућа пресуда, којом је за злочине над српским цивилима награђен ратни командант Четвртог корпуса тзв. Армије БиХ Рамиз Дрековић, представља још један у низу скандала у режији Суда БиХ и доказ да је та институција изгубила сваки кредибилитет.

Ово за Српскаинфо каже Виктор Нуждић, в. д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, коментаришући јучерашњу првостепену пресуду Суда БиХ којом је Дрековић ослобођен кривице за гранатирање цивилних циљева у Калиновику и убиство и рањавање српске дјеце.

У суђењу које је трајало четири године, оптужница је теретила Дрековића да је крајем маја и почетком јуна 1995. године издао директну наредбу бошњачким снагама на ширем подручју Коњица да неселективно гранатирају Калиновик. У гранатирању локалне школе убијена је 15-годишња дјевојчица, а четворо ученика је теже и лакше рањено. У другом нападу рањен је четворогодишњи дјечак и још један цивил.

– Овом пресудом првенствено је послата порука да су животи српске дјеце мање вриједни. Ово није ништа ново ни необично кад је у питању Суд БиХ, који је наставио с праксом Хашког трибунала да се за злочине над Србима не одговара – каже Нуждић за наш портал.

Додаје да би изненађујућа вијест била то да је неки Бошњак осуђен за злочине почињене над Србима.

– На дјелу видимо двоструке аршине и да се жртве не посматрају на исти начин. На институцијама Републике Српске је да наставе с његовањем културе памћења и да на најбољи начин будућим генерацијама презентују и публикују свједочења о догађајима током рата у БиХ. Пред Судом и Тужилаштвом БиХ, очигледно је, правде за Србе нема – закључује Нуждић.

Предсједница Удружења “Жена жртва рата Републике Српске”, Божана Живковић Рајилић, оцијенила је да је ослобађајућа пресуда Рамизу Дрековићу потврдила да Суд БиХ “не треба да постоји” и да ће та институција, према њеним ријечима, до краја дотући и уништити БиХ.

– Суд БиХ је овом пресудом још једном нанио понижење и удар српским жртвама и њиховим породицама, што је поновљени злочин. Још једном се потврдило да је Суд БиХ рак-рана, чиста метастаза БиХ. Ништа од њих не можемо очекивати, него ослобађајуће пресуде за Бошњаке, њихове официре и чак обичне војнике. Кад су у питању Срби, онда то иде према устаљеној пракси да су они за све криви – поручила је Живковић Рајилић.

Након што је Суд БиХ у првостепеном поступку изрекао ослобађајућу пресуду за Рамиза Дрековића, из Тужилаштва БиХ саопштено је да ће уложити жалбу на наведену пресуду.

– Тужилац Посебног одјељења за ратне злочине, након што добије писани отправак пресуде, уложиће жалбу на првостепену пресуду Суда БиХ којом је оптужени Рамиз Дрековић ослобођен оптужби за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва. Тужилаштво БиХ ће доказивати кривицу оптуженог у другостепеном поступку – саопштено је из Тужилаштва БиХ.