Custom Linkovi

У Рогатици је одржан округли сто поводом 28 година од оснивања републичког Удружења породица заробљених и несталих бораца и цивила, те због низа неријешених проблема и застоја у процесу тражења несталих. Српске породице трагају за још 1.646 лица. Из републичке организације кажу да је за рјешавање судбине несталих потребно искористити све ресурсе и помоћ коју нуде институције Републике Српске, али и БиХ.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић изјавио је да треба јачати сарадњу институција Српске и организација породица несталих, јер је евидентно да институције на нивоу БиХ, прије свега, Институт за нестале, неће обавити како треба процес трагања за српским жртвама.

Нуждић је истакао да је на данашњем округлом столу у Рогатици о проблемима у тражењу несталих из Републике Српске, ексхумацијама и идентификацијама, изражено опште незадовољство досадашњим процесом тражења, јер скоро 30 година од завршетка рата у БиХ постоји више од 1.600 лица са списка Републике Српске која се воде као нестала.

Он је нагласио да су учесници округлог стола посебно незадовољство изразили процесом тражења несталих од тренутка када је формиран Институт за тражење несталих БиХ.

Предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац изјавила је Срни да прошле године нису пронађени посмртни остаци ниједног лица за којим трага Република Српска, што је, како је оцијенила, аларм на који се мора реаговати.

Граорчева је навела да Република Српска још трага за 1.646 лица и указала да је процес тражења несталих Срба годинама у застоју.

Она је рекла да се број Срба за којима се трага не смањује и да све оно на шта српска страна указује не доводи до нових идентификација, информација и проналаска посмртних остатака несталих.

Округли сто у Рогатици одржан је поводом 28 година од оснивања републичког Удружења породица заробљених и несталих бораца и цивила, те због низа неријешених проблема и застоја у процесу тражења несталих.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.