Custom Linkovi

Полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту данас су на подручју Кантона Сарајево лишили слободе пет особа због основа сумње да су починили злочин над српским становништвом на подручју Храснице, Бутмира и Соколовић Колоније.

Како РТРС незванично сазнаје, ухапшени су Вахид Алађуз, Сенад Гаџо, Незир Аган, Мујо Ватреш и Суљо Хебиб.

Из Тужилаштва БиХ, по чијем налогу је извршена акција хапшења, истрага се односи на злочине над српским цивилима који су били незаконито затворени у логору Основна школа „Алекса Шантић“ и затвору у недовршеној згради у близини небодера у Храсници.

Оптужени се терете за убиства најмање осам заробљених цивила, а међу осумњиченима су директни извршиоци убистава.

Према прикупљеним доказима, осумњичени, који су били припадници 4. моторизоване бригаде такозване Армије РБиХ, одговорни су за злочине почињене над више од 100 жртава, који се односе на незаконито затварање, мучење, злостављање на изузетно понижавајуће начине, тјерање на присилан рад, као и наношење повреда које су на оштећене жртве оставиле трајне и тешке посљедице.

Међу убијенима су Радомир Драшковић, Борко Стојановић, Радомир Милутиновић, Достимир Николић, Гојко Стјепановић, Секула Мандић, Витомир Васовић и Максим Шојић.