Гегај ухапшен због ратног злочина над Србима из Сарајева

15.12.2022.

Некадашњи припадник такозване Армије БиХ Мустафа Гегај, који је данас ухапшен на подручју Сарајева, осумњичен је за ратни злочин над жртвама српске националности у затворима на подручју Храснице 1992. године, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Гегај је осумњичен за злочине над жртвама српске националности у сарајевским насељима Храсница, Бутмир и Соколовић колонија, који су били незаконито заточени у затворима на подручју Храснице 1992. године, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Он је осумњичен да је, у својству припадника такозване Армије БиХ, поступао противно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилног становништва и ратних заробљеника.

На тај начин починио је кривична дјела ратног злочина против цивилног становништва и ратног злочина против ратних заробљеника.

Из Тужилаштва наводе да ће Гегај, којег су упасили припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ у законском року бити предат поступајућем тужиоцу, који ће испитати осумњиченог и након тога одлучити о даљим активностима у предмету.

Срна је раније објавила да је Гегај бивши припадник храсничке Четврте моторизоване бригаде такозване Армије БиХ, чији је командант био Фикрет Превљак.

Гегај је био официр безбједности и ратни исљедник у затворима у Храсници, у којима су мучени и ликвидирани српски цивили и силоване Српкиње, међу којим је било и малољетница.

У тим злочинима и напуштени станови у Храсници су претварани у „јавне куће“ у којима се над ухапшеним женама иживљавао командни кадар и њихови пријатељи.