Custom Linkovi

Муджахедини су били награђивани за сваку одрубљену српску главу коју су донијели у Сарајево или Зеницу, а Шефик Џаферовић, који данас врши функцију бошњачког члана Предсједништва БиХ знао је за све злочине које су тада почињени над Србима.

Ово тврди предсједник Завичајног удружења Завидовићана са сједиштем у Добоју Зоран Благојевић и подсјећа да је Џаферовић био упознат са дејствима и злочинима одреда „Ел муџахедин“, као и да је знао њихово кретање, као и извршење ратних злочина на Озрену, Возући и у самој Зеници.

– Када се прије четири године Џаферовић кандидовао за бошњачког члана Предсједништва БиХ знало се за то, а он је тада био начелник Центра јавне безбједности Зеничко-добојског кантона. Знало се да су у његовој одговорности били муџахедини који су починили стравичне злочине над Србима. Они су то знали и притом награђивали оне који су доносили одсјечене главе наших сабораца у Сарајево или њима у Зеницу. На тај начин су дизали морал својим борцима, старјешинама и такозвааној Армији БиХ. Било је важно да се обезглави српски борац или цивил, а тај исти Џаферовић кандидовао се прије четири године и није нико то коментарисао, сви су ћутали. Ми смо указивали 1995. године да се над нама чине злочини, да се одрубљују главе Србима у кампу одреда „Ел муџахедин“, који је потчињен Центру јавне безбједности и директном командом Сакиба Махмуљина – подсјећа Благојевић.

Благојевић истиче да је крајње вријеме да се покрене питање одговорности члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића за злочине извршене над Србима од Возуће до Зенице.

– Они су снимали и приказивали те злочине, али ти снимци су повучени због утицаја Међународне заједнице. Имамо примјер једне од заробљених, која је била у кампу „Ел Муџахедин“ заједно са оцем и стрицем. Обезглавили су јој и оца и стрица, а када је требала да иде да у Хаг да свједочи, тада су наши урадили све да она не свједочи, па више није постојала жеља. У то вријеме за злочине над Србима осуђен је Расим Делић на три године. И онда имамо Шефика Џаферовића, који се кандидовао и који све ове године врши ту функцију. На крају крајева да ли наше руководство зна за све ово? Наравно да зна, а зашто уопште сједамо са њим? Зашто не покренемо тужбу против њега? – пита се Благојевић.

Иако Џаферовић, негира и умањује све злочине почињене од стране тзв. Армије БиХ, постоје докази о његовој умјешаности.

Наиме, Шефик Џаферовић који је 1995. године вршио функцију начелника Центра јавне безбједности Зеница, потписао је документ са списком имена муџахедина који су уписани у држављанство БиХ.

Подсјећамо, у злочинима муџахедина који су били под контролом Алије Изетбеговића, Расима Делића, Сакиба Махмуљина, Шефика Џаферовића и других спаљено је до темеља 66 села, уништено више од 5.000 кућа, 12 цркава и један манастир, срушена гробља од којих су нека стара и преко пет вијекова, убијено 465 војника и цивила, протјерано више од 22.000 цивила и грађана српске националности.