Дудаковић као мотивациони говорник: Оптуженик за најтеже злочине „селебрити” у ФБиХ

19.04.2023.

Оптужница за најтеже злочине ни најмање не смета ратном команданту Петог корупса тзв. Армије РБиХ, Атифу Дудаковићу, да редовно обилази разне догађаје и манифестације широм Федерације БиХ, нити да тамо, као почасни гост, држи мотивационе “патриотске” говоре.

Прије неколико дана Дудаковић је тако, поводом обиљежавања годишњице формирања тзв. Армије РБиХ, гостовао у сарајевској општини Нови Град, гдје је пред препуном салом држао говор у коме је причао о “босанском инату”, злочинима, геноциду, опомињао “душмане” да “патриоте и те како све памте”, позивао Бошњаке на јединство и спремност на одбрану државе…

– Ова наша бурна политичка збиља нам говори да ми знамо шта наши непријатељи желе нама, али ми очекујемо да будемо јединствени, као што је била јединствена наша Армија, сложна и спремна на одбрану државе БиХ – поручио је Дудаковић.

Подсјећамо, кривична пријава због почињених ратних злочина против Атифа Дудаковића поднесена је још 2006. године, а оптужница против њега званично је подигнута тек 2018.

Суђење Дудаковићу и још шеснаесторици припадника бошњачке војске за стравичне злочине почињене над српским цивилима и заробљеницима у Западној Крајини 1995. године пред Судом БиХ већ неколико пута је прекидано, а крај маратонском процесу се не назире.

Коментаришући за Српскаинфо Дудаковићева гостовања и говоре на разним јавним догађајима, иако је ријеч о човјеку против кога формално траје суђење, в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Виктор Нуждић, каже да је цијели поступак против Дудаковића доведен до апсурда.

– Очигледно је циљ да се поступак обесмисли, а од суђења направи циркус. Подсјећам да двије године уопште није било судских рочишта у предмету “Дудаковић”, а тужилаштво је најавило извођење 447 свједока. До сада их је свједочило тек десетак, тако да се не зна када ће и да ли ће уопште бити било какве пресуде – каже Нуждић.

Он истиче да, за разлику од бројних српских оптуженика за ратне злочине, Суд БиХ није одредио било какве мјере забране Атифу Дудаковићу док траје суђење.

Виктор Нуждић

– Он живи потпуно нормално, што показује и овај задњи у низу догађаја гдје се појављује у јавности. Човјек држи говоре какве је држао и раније, обилази разне догађаје, промоције, састанке. То не треба да нас чуди, будући да је Суд БиХ преузео праксу Хашког трибунала, који је за злочине над Србима пресудио само 45 година затвора. Ово је извргавање правде руглу и понижавање жртава. Треба имати на уму да се Дудаковић не оптужује за неки ситни прекршај. У оптужници му се на терет стављају убиства више стотина цивила, протјеривање, паљење и уништавање културних и вјерских објеката – истиче Нуждић.

Према оптужници, Атиф Дудаковић и остали терете се за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени. Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и екшумирана из више појединачних и масовних гробница, а за посмртним остацима неких од убијених још се трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се и на ратне злочине над жртвама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна за вријеме сукоба у Цазинској крајини, на подручју Бихаћа и Цазина.