Custom Linkovi

Свједок Тужилаштва Недим Ходо данас је у Суду БиХ, на суђењу за ратни злочин над српским цивилима у Калиновику 1995. године, рекао да је артиљерија Четвртог корпуса такозване Армије БиХ дејствовала на основу планске документације и одобрења команданта тог корпуса Рамиза Дрековића.

Ходо, који је био начелник артиљерије у Четвртом корпусу Армије БиХ, потврдио је да је у рејону Бјелимића било истурено командно мјесто и да је било артиљеријских оруђа, као што су хаубица 122 милиметра, топ 107 милиметара и вишецијевни бацач ракета, преноси Бирн.

Он је додао је да је на подручју Бјелимића била и 649. бригада, која је имала своју минобацачку батерију.

На питање да објасни начин употребе артиљерије, свједок је одговорио да је на основу замисли команданта Рамиза Дрековића припремао приједлог са планом дејстава, који је достављао начелнику Штаба на анализу.

Ходо је објаснио да су одобрени планови просљеђивани потчињеним јединицама, те да је на основу одобрених планова командант истуреног командног мјеста могао наредити употребу артиљерије.

Свједок је рекао да су команданту Корпуса достављани извјештаји о употреби артиљерије од командира одјељења, преко командира батерије до команданта мјештовитог артиљеријског пука.

Ходо је потврдио да је било недовољно муниције и да се строго водило рачуна о њеној потрошњи, те да се без команданта Корпуса није могла испалити ниједна граната.

Свједок Ходо је потврдио да је Дрековић строго поштовао ланац командовања и да није чуо да је некада издао наређење нижим јединицама.

Он је додао да су циљеви утврђивани на основу података обавјештајних органа, те да је имао обавјештајне податке да у Калиновику постоје војни циљеви.

Дрековић је оптужен да је, као командант Четвртог корпуса АБиХ, у периоду од 21. маја до 7. јуна 1995. године артиљеријским јединицама у мјесту Бјелимићи, код Коњица, наредио неселективне нападе на српске цивиле у Калиновику.

У оптужници је наведено да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено петнаестогодишње дијете, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих, те разорено више објеката.

Наставак суђења заказан је за 24. март.