Custom Linkovi

Уколико документација из архива Хашког трибунала буде похрањена у Сарајеву неће постојати могућност контроле њене евентуалне злоупотребе, изјавио је Срни вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

Нуждић је, коментаришући захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића да архивска грађа буде похрањена у БиХ, нагласио да је питање на који начин би представници Републике Српске уопште имали контролу над кориштењем те документације.

„Наравно да смо скептични када је у питању предаја документације у Сарајево јер досадашња искуства нас поучавају да не можемо бити сигурни на који начин, у ком обиму, те у које сврхе би била кориштена та документација“, навео је Нуждић.

Нуждић наглашава да је став Републичког центра да документацију која је власништво Републике Српске, односно чији су издаваоци органи Српске, треба вратити Српској.

Он је напоменуо да је Центар својевремено упутио захтјев Хашком трибуналу да у Бањалуци буде отворен информациони центар у вези са радом тог суда УН.

„Тада смо ми у Центру добили одговор да нисмо адекватна институција за сарадњу, те да смо на неки начин негатори рада Хашког трибунала и да самим тим нисмо адекватан партнер приликом отварања информационог центра“, истакао је Нуждић.