Custom Linkovi

Добојско Окружно јавно тужилаштво покренуло је истрагу против НН извршиоца или више њих због сумње да су извршили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва приликом НАТО бомбардовања 1995. године војних и цивилних објеката у тадашњим опшинама Добој и Теслић.

Током истраге Окружног јавног тужилаштва у Добоју против НН лица биће саслушан већи број свједока и оштећених, те прибављена документација о материјалној штети на објектима, као и медицинска документација о погинулим и повријеђеним лицима у овој агресији, речено је Срни из Тужилаштва.

Из Тужилаштва наводе да је истрага отворена због постојања сумње да су осумњичени, као припадници НАТО авијације, приликом бомбардовања подручја Добоја и Теслића у августу и септембру 1995. године причинили већу материјалну штету на војним и цивилним објектима, те изазвали погибију и повређивање већег броја лица.

Истрага се води у сарадњи са службеницима Одјељења за борбу против тероризма, екстремизма и истраге ратних злочина Полицијске управе Добој.

Тужилаштво је 3. марта издало наредбу о спровођењу истраге против НН лица осумњичених за ратни злочин против цивилног становништва приликом НАТО бомбардовања војних и цивилних објеката на подручју општина Добој и Теслић током августа и септембра 1995. године.

За вријеме НАТО агресије на Српску страдало је више од 100 цивила, а здравље становништва и данас трпи због посљедица бомбардовања осиромашеним уранијумом.