Custom Linkovi

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица планира да до краја ове године публикује издање које се односи на ратни злочин над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву прије 31 годину, гдје ће аргументовано, кориштењем низа докумената бити разјашњени ти догађаји, најавио је за Срну вршилац дужности директора Републичког центра Виктор Нуждић.

Он је навео да је у Атласу злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског рата обрађен случај „Добровољачка“ који је документован са тачно утврђеним чињеницама гдје се фактографски може видјети шта се то дешавало у Сарајеву у другој половини априла и почетком маја 1992. године.

Нуждић је рекао да Републички центар спроводи низ активности како би се оставио неизбрисив траг о злочинима почињеним над Србима.

– Центар има публикацију, која се односи на ратне злочине почињене над Србима током 1992. године и Атлас злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског рата, који је први том. У наредним годинама биће обрађене остале ратне године, како би имали једно дјело које ће говорити о свим злочинима који су се десили над Србима током деведесетих година прошлог вијека у БиХ – истакао је Нуждић.

Нуждић је поручио да ће Република Српска и даље његовати културу сјећања и обиљежити сва стратишта српског народа како би се млађим генерацијама пренијела истина о оно што се дешавало да се слични злочини никада више не понове.

– Институције Републике Српске не смију одустати од обиљежавања мјеста страдања Срба и приопадника ЈНА у протеклом рату – рекао је Нуждић.

Он је напоменуо да је историја препуна догађаја који су били трагични по српски народ.

– Недавно смо обиљежили 78 година од пробоја логораша из Јасеновца. Када узмемо у обзир само један овакав догађај из историје, будемо свијесни шта се Србима дешава сваки пут када нису организовани и немају своју државу – упозорио је Нуждић.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.