До даљег одгођено најављено суђење Дрековићу

09.02.2022.

Наставак суђења генералу такозване Армије РБиХ Рамизу Дрековићу за ратни злочин над српским цивилима на подручју Калиновика 1995. године, које је било најављено за сутра, одгођено је до даљег, рекао је Срни један од бранилаца оптуженог Мирсад Црновршанин.

Не знам зашто је суђење одгођено. Суд нас је само обавијестио да се сутрашње рочиште одгађа и да ћемо о наредном термину бити обавијештени – изјавио је Црновршанин.

Дрековић је оптужен да је у својству некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ поступао супротно одредбама женевских конвенција о заштити цивила за вријеме рата.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика насељеног Србима.

У оптужници се наводи да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено дијете од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих лица, те разорено више објеката.