Custom Linkovi

Некадашњи припадници такозване Армије БиХ Мустафа Дивјан и Алија Газибара осуђени су на укупно 12 година затвора за ратни злочин против српских цивила, који су били затворени у логорима „Силос“ и „Крупа“ у општини Хаџићи.

У поновљеном поступку пред Кантоналним судом у Сарајеву Дивјан је осуђен на 10 година затвора, а Газибара на двије, саопштено је из Тужилаштва Кантона Сарајево.

Дивјан је проглашен кривим да је као припадник Четврте моторизоване бригаде такозване Армије БиХ, 22. априла 1993. године убио двојицу затвореника цивила српске националности, а Газибара, припадник исте бригаде, за наношење душевне и физичке боли затвореницима.

У оптужници се наводи да је Дивјан надзирао рад затвореника цивила српске националисти који су из логора „Силос“ и „Крупа“ у општини Хаџићи доведени на присилне радове код Пољопривредног института „Бутмир“.

Након што је чуо да је њих неколико побјегло, Дивјан је хицима из аутоматске пушке из непосредне близине пуцао у два затвореника који су преминули на лицу мјеста.