Директор Центра Милорад Којић данас на конференицији у Москви

23.11.2022.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић учествоваће данас у раду дводневне конференције у Москви, на позив Фонда за подршку јавне дипломатије Александар Михајлович Горчаков.

Конференција, која ће почети у десет часова, посвећена је геополитичком аспекту савремених проблема међународне безбједности, прије свега у области злоупотребе фактора међународног тероризма и радикалног ислама, реафирмације неонацизма као и примјене разних технологија за дискредитацију и демонизацију геополитичког противника, а директор Центра ће бити један од уводничара.

– Посебну захвалност дугујем директору Фонда Леониду Вадимовичу Драчевском, јер ће нам бити омогућено да говоримо, између осталог, о превенцији фалсификовања историје, с чим се ми у Републици Српској готово свакодневно суочавамо- нагласио је Којић у изјави за Срну.

Он је рекао да ће у свом излагању посебно нагласити важност институционалног приступа истраживању злочина над Србима, како не бисмо поновили грешке као што је то био случај након Другог свјетског рата.

-Српске жртве су биле маргинализоване, а о њима су говорило у контексту тада једино прихваћеног наратива о страдању народа и народности Југославије (без националног предзнака) у борби против фашизма и домаћих издајника. На тај начин, као и много пута кроз историју, српске жртве нису добиле заслужену сатисфакцију-истакао је он.

Нажалост, додао је Којић, ситуација у постдејтонској БиХ, када је ријеч о процесуирању ратних злочина над Србима, умногоме је слична поменутој.

-Иако од надлежних правосудних институција тешко можемо очекивати објективан и непристрасан приступ у односу на догађаје деведестих година прошлог вијека, поновио бих да институционални приступ овом проблему и те како може допринијети бољем разумијевању трагичног сукоба у региону, а тако и омогућити да се чује друга, односно наша страна приче-истакао је Милорад Којић.