Данас први свједок злочина у Добровољачкој

14.12.2022.

Први свједок Тужилаштва БиХ у предмету против Ејупа Ганића и још деветорице оптужених за злочин над војницима ЈНА у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године, данас би требало да свједочи пред Судом БиХ, потврдио је Срни адвокат у овом предмету Асим Црналић.

На почетку главног претреса, тужилац Тужилаштва БиХ Младен Вукојчић рекао је да ће доказати да су оптужени починили ратни злочин над војницима ЈНА у Добровољачкој улици који су се под пратњом Унпрофора исељавали из касарне „Бистрик“ у Сарајеву, да је велики број војника убијен и рањен, а они који су заробљени преживјели су велику тортуру.

Он је напоменуо да су у колони, која није била легитиман војни циљ, убијени и цивили.

Осим Ганића, оптужница терети и Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку да су 3. маја 1992. године у Сарајеву напали небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Они су оптужени да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима планирали, подстрекавали и извршили овај напад.

Оптужница их терети и да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, да нису спријечили нити казнили извршиоце, те да су помагали починиоцима након извршеног злочина.