Брод: Одата почаст Србима страдалим прије 30 година у агресији Хрватске

03.03.2022.

Служењем парастоса погинулим борцима и цивилима и полагањем вијенаца испред спомен-обиљежја у Броду, одата је почаст Србима страдалим прије 30 година у агресији Хрватске на ову општину која је била увод за најсвирепије злочине који су се догодили на том подручју.

Агресију су извршили регуларна Хрватска војска и паравојне оружане формације из Хрватске, потпомогнуте оружаним паравојним формацијама Хрвата и муслимана из тадашњег Босанског Брода.

У окупацији су држали српски народ пуних седам мјесеци.

Прије трдесет година артиљеријске и пјешадијске јединице из Славонског Брода, Вуковара, Ријеке и других мјеста добиле су стратешки задатак да у рејону Брода, пресијеку комуникацију крајишких општина са Србијом.

– Тај први дан у 16.15 почело је пребацивање регуиларних хрватских јединица преко моста на Сави и почела је паљба и из снајпера са околних зграда – изјавио је Душан Костадиновић.

Након окупације центра Брода, хрватске јединице, прогоне преостале Србе у граду, малтретирају их кршећи међународо хуманитарно право.

Убијена је породица Мартић и Дујанић, то су биле угледне и имућне породице, те ноћи је миниран и кафић породице Мартић, а то је опет био увод у Сијековац – рекао је Зоран Видић предсједник БОРС-а, Брод.

Вод специјалне јединице из Сијековца састављен од домицилних Хрвата и Муслимана, наставио је убијање комшија Срба.

– У Сијековцу су убили 9 цивила, најмлађи је био један дјечакод 17 година, а најстарији Јово 72. године, дакле ненаоружани, голоруки народ, то су све комшије биле – додао је Видић.

За седам мјесеци хрватске окупације, у Броду је кроз 10 логора прошло око двије хиљаде Срба из Брода Дервенте, Модриче, Шамца и Оџака.

– Да памтимо и да желимо мир и да народ кејег политика пресдтавља наш народ да се бори з а мир, али да никада не заравимо оно што нам се дешавало – поручио је Александар Крушкоњић предсједник СО Брод.

За стварање и одбрану РС, живот је дало 46 српских бораца и четворо цивила из Бродског поља.