Custom Linkovi

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас у Братунцу, гдје је служио парастос за 3.267 страдалих Срба у средњем Подрињу и Бирчу, да је ово мјесто светиња, голгота српског народа и тачка преиспитивања човјечанства.


Патријарх Порфирије је, након парастоса који је служио на гробљу у Братунцу, поручио да Бог подједнако гледа на сваког човјека.

– Mолимо се за све жртве и сву браћу и сестре који су страдали и овде и другде, јер су то душе Божије. Ово место је светиња – место молитве и најмудрије и најприличније би било да сви клекнемо на овом месту и  – рекао је патријарх српски.

Његова светост је рекао да се у страдањима одмјерава граница која дијели добро и зло, те напоменуо да су у рату сви подједнако страдали и да је у њему поражено достојанство, а нема добитника.

-Ово место је наша рана, а таквих је много – указао је патријарх.

Патријарх Порфирије је истакао да на овом мјесту треба упутити молитве за пострадале, без обзира на народе којем припадају, јер су пред Богом, како је рекао, сви исти.

Његова светост је поручио да је једино Господ Бог судија.

-Ово је место које можемо назвати судиштем, по правима Божијим јер, како судимо другима, онако ће се и нама судити – рекао је патријарх и навео да постоје људи који бјеже од оваквих мјеста јер желе да суде.

Он је навео да су ова страдалништва мјеста гдје, како је рекао, расуђујемо сами о себи.

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас парастос за страдале Србе код Спомен-крста на братуначком гробљу.

Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња и Бирча у Одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се поводом 30 година од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да посебно вријеђа што се данас на помену у Братунцу скоро да не појављује нико из међународне заједнице да ода почаст српским жртвама, а само за десетак дана скоро на истом мјесту појавиће се сви.

-Не видимо ниједног разлога зашто то раде, зашто дијеле жртве, зашто дијеле народе у БиХ, а стално нам причају причу како хоће да дође помирења и суживота. Хришћански јесте да праштамо, али како да праштамо, на који начин да испунимо ту своју хришћанску обавезу ако нас стално гурате у нове свађе, у нове подјеле и то радите упорно 30 година – упитао је Вишковић.

Вишковић је изјавио новинарима у Братунцу, гдје присуствује помену свим српским жртвама из средњег Подриња и Бирча у одбрамбено-отаџбинском рату, да за злочин над српским народом изгледа нема суда, нема казне, а само се суди припадницима српског народа.

-То је довољна опомена за све нас да покушамо да разумијемо шта нам се спрема и само јединствени се можемо спасити и сачувати – нагласио је Вишковић.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић поручио је данас у Братунцу да ни три деценије од када је почела незамислива голгота српског народа у средњем Подрињу и Бирчу није стигла правда починиоце монструозних злочина над српским становништвом овог краја, међу којима је највише било стараца, жена и дјеце.

-Деценијама свједочимо како је за домаће и међународно правосуђе страдање Срба колатерална штета, али ми смо ту да одамо почаст жртвама, да памтимо и боримо се за истину – рекао је Бореновић.

Потпредсједник ПДП-а Јелена Тривић рекла је да су ова свирепа убиства почињена на кућним праговима на највеће православне празнике пораз сваке људскости, духовности, али не пораз жртава, него оних који су злочин починили јер је правда Божија изнад и биће тежа од сваке овоземаљске казне, саопштено је из ПДП-а.

-И невине жртве у средњем Подрињу и Бирчу су уграђене у темеље Републике Српске и њима смо дужни да је сваког дана славимо и јачамо. Оно што се овдје десило нам је завјет да чувамо отаџбину, љубимо сваку њену стопу, као гарант опстанка нашег народа на овим просторима и да се више никада никоме не понови страдање какво је доживио наш народ у овом крају -, поручила је Тривићева.

Ранкић: Док се будемо сјећали наших мученика дотле ћемо и постојати

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић поручио је данас у Братунцу на обиљежавању 30 година од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу да ће Срби постојати док год буду његовали сјећање на ове мученике.

-Што се више будемо сјећали то ће нам корјење бити дубље, животни сокови јачи, дотле ће се крошња нашег народа развијати, цвјетати и давати плодове – рекао је Ранкић у обраћању на обиљежавању 30 година од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу.

Он каже да ова обиљежавања не смију бити ствар случаја ни стихије и не смију зависити ни једне промјенљиве личности, нити од спољашњих околности.

Ранкић је истакао да сјећање на жртве средњег Подриња и Бирча мора бити осигурано од свих вјетометина овог промјенљивог свијета и додао да због тога у Братунцу планирају изградњу Спомен-храма са свим пратећим садржајима, чије би мјесто било у срцу града, гдје је и мјесто свих оних у чију се славу подиже.

-Тиме бисмо сачували своју прошлост, али и будућност своје дјеце. Тај храм ће бити завјет ове генерације- рекао је Ранкић.

Он је додао да то није пројекат једне личности, једног града или начелника, већ свих.

-Сигуран сам да ће тај храм бити извор још већег поноса и радости, права слика слоге и васкрса српског народа средњег Подриња и Бирча. Туга и бол, понос и радост на све смо спремни. Србин је довољно велики и довољно широк да у својим грудима чува сву трагику и сву радост живота – рекао је Ранкић.

Он је истакао да је Срба било Подрињу и Бирчу и биће их и даље.

-Ми смо овдје своји на своме и одлучни смо да то тако и остане. Нека и ово окупљање и обиљежавање буде чврст доказ ове наше рјешености – рекао је Ранкић.

Он је навео да српски народ можда није најбројнији, нема најјачу војску, ни најсавршенију технологју, али да ни један га народ не може претећи у љубави према слободи.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Радојка Филиповић поручила је данас у Братунцу да ни након 30 година од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу нема казне за починиоце ових злочина, али да треба наставити борбу за правду како се ови злочини не би поновили.

Она је подсјетила да је на стотине српских села и заселака избрисано са лица земље на подручју Милића, Власенице, Зворника, Шековића и Осмака, те да су се напади углавном вршени на велике православне празнике.

-Ни Хашки трибунал, а ни домаће правосуђе није изрекло нити једну адекватну, правоснажну судску пресуду за злочине над Србима у средњем Подрињу и Бирчу, што значи да џелате Насера Орића и његове саборце овоземаљска казна ни до данас није стигла – рекла је Филиповићева.

Она је поручила да сви треба да буду јединствени у очувању Републике Српске, јер је она гарант слободе и опстанка Срба на овим просторима.

Капор: Неговати културу сећања

Државни секретар у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Србије Миодраг Капор поручио је данас у Братунцу да треба његовати културу сјећања на српске жртве и на тај начин демантовати наратив о карактеру рата у БиХ, који је створен на Западу, а по коме су Срби криви за све.

-Овде би најдостојанственије било ћутање. Али, дошли смо да одамо почаст српским жртвама и укажемо на неправду коју годинама међународна заједница и судови наносе српском народу – рекао је Капор Срни.

Он је истакао да данас нема представника међународне заједнице да одају почаст хиљадама убијених српских цивила из средњег Подриња, а да ће сви за неколико дана доћи да се поклоне настрадалим бошњачким војницима у Поточарима.

-Морамо бити јединствени и неговати културу сећања на наше жртве, те на тај начин демантовати наратив о карактеру рата у БиХ, који је створен на Западу и по коме су Срби криви за све – рекао је Капор.

Његовањем културе сјећања и јединством српског народа морамо онемогућавати фалсификовање историје и доказивати истину.

-Истина је да је српски народ доживио геноцид у 20. вијеку и масовно страдао у рату у БиХ, овде у Средњем Подрињу и шире, а срамотно је да за злочине у Подрињу нико није одговарао – закључио је Капор.