Custom Linkovi

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић изјавио је да је, уочи обиљежавања 29 година од убиства 68 мјештана села Бјеловац, директор Меморијалног центра Поточари Емир Суљагић још једном показао да неизмјерно мрзи све што је српско.

„Он својим инсинуацијама и лажним тврдњама ставља мету на челу женама српске националности које су током рата биле у радној обавези у Војсци Републике Српске“, нагласио је Којић.

Он је указао да је Суљагић објавио списак са именима 27 жена и представио их као „добровољке“, алудирајући да су оне помагале наводном „геноциду“, а на списку су жене које су секретарице, чистачице, куварице.

„Многе од њих су обављале те послове јер су им кући дјеца била гладна и једина могућност да прехране дјецу била је да се запосле. Међу њима је и моја мајка која је у рату изгубила мужа и као самохрана није имала излаз у тешким временима него да ради посао који је частан. Она је била чистачица у позадини и као таква нема везе са овим што Суљагић говори“, навео Којић.

Он је рекао да Суљагић добро зна да је на списку и мајка чијег су сина Насер Орић и његове хорде мучили, звјерски живог спалили и оставили у колицима у фабричком кругу.

„Јасно је Суљагићу да је на том списку већина жена које су у рату изгубиле дјецу, мужеве, браћу, а да за њих и дан-данас нико није одговарао и он на овај простачки начин повређује ране чланова породица тих мученика, што говори о њему и његовом моралу и карактеру“, оцијенио је Којић.

Он је упитао Суљагића да ли га је срамота да се уопште оглашава када је јавности познато да је лагао чак и о смрти свог оца, којег представља као жртву из јула 1995. године, а сви знају да је страдао у Вољавици, много прије него што се то покушава представити.

„Као што је говорио о Јасеновцу на начин да је то „четничка измишљотина“ и да су часни „Бошљаци из Ханџар дивизије пропустили шансу да ријеше четнике“ те да им је то сада остављено у аманет, тако сада наше баке, мајке, сестре покушава представити као злочинце и то се мора санкционисати“, упозорио је Којић.

Он је поручио да институције треба да се позабаве Суљагићем и да га казне за злоупотребу документације и јавно изношење