Custom Linkovi

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Бранимир Којић рекао је Срни да су тврдње да се не заказују рочишта Атифу Дудаковићу због наредби кризних штабова Федерације БиХ и Кантона Сарајево класична матрица Суда БиХ да тако амнестира и заштити оне који су чинили најмонструозније злочине над Србима.

„Вирус корона је само један од разлога који они узимају као кец из рукава, а у суштини њима је заправо корона добро дошла да оправда њихов нерад“, нагласио је Којић.

Он је додао да су чак и они Бошњаци које је осудио Суд БиХ и након правоснажне пресуде на слободи.

„На слободи су јер, замислите апсурда, и они имају корону или су болесни. Ја се питам како је Суд БиХ експресно процесуирао Милана Богдановића само неколико дана након оперативног захвата којем је подвргнут“, рекао је Којић.

Он је подсјетио да је у првостепеном поступку Богдановић доказао невиност, али да другостепену пресуду није дочекао.

„Сада постављам питање да ли је због тога што је Србин? Имамо основа да кажемо и тврдимо да јесте“, закључио је Којић.

У Суду БиХ двије године није одржано суђење команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу, који је са још 16 војника оптужен за злочине против човјечности који обухватају убиство више од 300 Срба. Оптужница је подигнута 2018. године.

Посљедње рочиште у овом предмету било је у фебруару 2020. године, а суђење је почело у априлу 2019.

Оптужницом је обухваћено убиство више од 300 Срба, прогон и злостављања цивила и ратних заробљеника, уништавање 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката, као и злочин над бошњачким народом Цазинске Крајине.

Милан Богдановић био је осумњичен за ратне злочине на подручју Сребренице.