Custom Linkovi

Породице несталих и погинулих Срба траже одговорност посланика Бегије Смајић из Сребренице за увреде изнесене у Народној скупштини Републике Српске, рекао је Срни предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Бранимир Којић.

Којић је истакао да породице несталих и погинулих Срба траже да се заустави и санкционише пракса омаловажавања, вријеђања и напада на Српску и њене институције, а сви они који то тенденциозно чине морају да одговарају.

– Скандалозна изјава Смајићеве којом у Народној скупштини вријеђа све припаднике Војске Републике Српске показује шта је циљ бошњачког инсистирања на стварању унитарне, такозване грађанске БиХ, а то је да се они питају за све, да Србима и осталима могу радити шта хоће, вријеђати, иживљавати се и да због тога не одговарају као што су чинили у ратовима у 20. вијеку – рекао је Којић.

Он је осудио изјаву Смајићеве и указао да тај иступ и изјава потврђује ароганцију и силеџијски однос Бошњака који мисле да могу Републику Српску и све што је српско да вријеђају, омаловажавају и квалификују недоличним и увредљивим називима, а да за то не сносе никакве посљедице.

„Овом изјавом она доказује да не жели мир и суживот него на све начине покушава да ратнохушкачком политиком поново освоји мандат у парламенту Републике Српске и изазове реакцију, која може имати несагледиве посљедице којих она можда није ни свјесна, али је спремна да вријеђа и не може да сакрије мржњу и нетрпељивост према свему што је српско“, истакао је Којић.

Према његовим ријечима, још поразнија је чињеница што је Смајићева просвјетни радник и ради у образовном систему Републике Српске.

– Она се бави образовањем и васпитањем дјеце и даје им такав примјер понашања који не приличи просвјетном раднику. Поставље се питање да ли послије овог иступа и испољавања мржње Смајићева може радити са дјецом – констатовао је Којић.

Српски чланови породица погинулих и несталих изражавају згражавање на овако понашање Смајићеве.

– Повријеђени смо јер је на индиректан начин увриједила све наше погинуле борце и неосновано их назвала погрдним именом – сматра Којић.

Он је поручио да породице погинулих и несталих Срба из Сребренице траже да надлежне институције реагују, а од Смајићеве не очекују извињење јер оно ништа не значи од особе која негира да су у Подрињу страдали и Срби.

– Она сваку прилику користи да што ружније говори о Србима и Републици Српској, али јој не смета да од те Републике добија плату и накнаду као народни посланик – рекао је Којић.