Branimir Kojić: Nepravda pravosuđa više ne može da se trpi

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branimir Kojić izjavio je da više ne mogu da trpe nepravdu pravosuđa BiH i da će sutra na protestu pred zgradom Suda BiH da ukažu na njegovu jednostranost i diskriminatorski odnos prema srpskim žrtvama.

Kojić smatra da istoriju treba da pišu naučnici-istoričari, a ne Sud BiH čija je neobjektivnost i pristrasnost dovela BiH u najveću krizu i vodi je ka samouništenju.

„Ovo okupljanje proizilazi iz nužde zbog katastrofalnog rada i pristrasnosti pravosuđa u BiH, koje proganja, zatvara i osuđuje Srbe, a počinioce zločina nad Srbima štiti, ne procesuira ih ili im dozvoljava da se brane sa slobode za razliku od Srba kojima se to ne omogućava“, pojasnio je Kojić.

On je istakao da više ne mogu da trpe nepravdu pravosuđa naročito izraženu posljednjim hapšenjima koja su izveli pripadnici Sipe u Bijeljini i na Sokocu.

Govoreći o oslobađanju petorice policajaca u predmetu „Miodrag Josipović i drugi“, Kojić smatra da do toga ne bi došlo da su imali bilo kakav dokaz da su učinili neko zlodjelo i u tom slučaju bi ih osudili na maksimalnu moguću kaznu.

Prema njegovim riječima, Sud BiH nije imao nikakve dokaze da osudi ovu grupu i pošto su ih morali osloboditi odmah su krenuli u novi lov na Srbe da bi ih prikazali zločincima.

„Protest ispred Suda BiH organizujemo baš na dan kada počinje suđenje muslimanskom generalu Sakibu Mahmuljinu jer je to posljednja u nizu sramnih odluka tog suda“, naveo je Kojić i dodao da su odlučili da dođi i jasno kažu da je dosta prekrajanja istorije.

Proces koji se vodi protiv Mahmuljina, za Kojića je farsa u kojoj glavnu ulogu ima Sud BiH, te ističe da su svjesni da je prethodna odluka o ukidanju sramne presude samo prvi korak ka oslobađajućoj presudi.

„Cilj svega je da se kompletno muslimansko ratno rukovodstvo amnestira od krivice za masovne zločine koje su činili, među kojima i za zločine pripadnika Trećeg korpusa takozvane Armije Republike BiH u čijem sastavu su bili i pripadnici odreda El mudžahedin„, rekao je Kojić.

Nemoguće je, kaže, da tadašnje muslimansko vojno i civilno rukovodstvo nije znalo za mudžahedine koji su na najmonstruoznije načine ubijali civile i ratne zarobljenike srpske nacionalnosti.

„Vidimo da i MUP Kantona Sarajevo svjesno opstruiše obezbjeđivanje našeg protesta kao i prije tri godine kada ništa nije uradio da nas zaštiti prilikom izricanja presude Naseru Oriću kada smo bili izloženi najbrutalnijim verbalnim uvredama“, podsjertio je Kojić i pozvao sve predstavnike iz reda srpskog naroda da im se pridruže sutra u podne pred zgradom Suda BiH.