Custom Linkovi

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица биће на располагању органима Српске, ако одлуче да покрену правно и судско доказивање оболијевања од малигних болести грађана Српске узрокованих НАТО бомбардовањем, те понудити своја сазнања које је користио у истраживањима, као и релевантну документацију, рекао је в.д. директора Центра Виктор Нуждић.

Нуждић је подсјетио да је овај центар прије шест година објавио публикацију „Намјерном силом на Републику Српску“ у којој су сублимирани подаци и документација који су у архиви Центра, а односи се на НАТО бомбардовање Републике Српске из августа и септембра 1995. године.

– Недвосмислено је да су се НАТО снаге ставиле на страну хрватско-муслиманске коалиције у борби против Војске Републике Српске. Дошли смо и до сазнања и докумената којима се на несумњив начин потврђује да је кориштен осиромашени уранијум у НАТО бомбардовању – нагласио је Нуждић.

Он је истакао да се нису у довољној мјери бавили истраживањем са медицинског аспекта, а свакако да кориштење осиромашеног уранијума захтијева озбиљну анализу релевантних стручњака, прије свега медицинске струке.

Нуждић сматра да овом питању треба приступити крајње озбиљно, те да је неопходно да се формира експертски тим правника како би се утврдило ко је активни подносилац тужбе, ријешило питање пасивне легитимације, застаре и осталог.

На недавним састанцима о здравственим и еколошким посљедицама НАТО бомбардовања Српске осиромашеним уранијумом, републичко руководство је са познатим италијанским адвокатом Анђелом Тартаљом договорило да се организује и прикљупљање медицинске документације ради правног и судског доказивања оболијевања од малигних болести грађана Српске узрокованих овим бомбардовањем.

Адвокат из Рима Анђело Фјоре Тартаља је пред италијанским судовима добио више од 300 пресуда против Министарства одбране Италије у корист италијанских војника, такође обољелих или преминулих од рака, након што су у мисијама на Косову и Метохији, у БиХ, Ираку, Сирији и Авганистану били непосредно изложени осиромашеном уранијуму.

Тартаља је пред италијанским правосуђем, путем вјештачења, анализа и друге аргументације, успио да докаже узрочно-посљедичну везу између боравка на територији бомбардованој осиромашеним уранијумом и оболијевања од рака.

Извор: РТРС