Custom Linkovi

Свједок Звонко Баотић испричао је данас на суђењу десеторици припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ за ратни злочин над српским цивилима и заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године, да је сазнао да су у акцији на Буковој Греди убијани људи, те да му је првооптужени Ђуро Матузовић наредио да организује сахрану убијених.

Баотић је на инсистирање тужиоца тужилаштва БиХ Миланка Кајганића признао да се радило о убиству 40 мушкараца, који су, како је рекао, били на списку ЈНА да су задужили оружје.

Баотић је испричао да је бригадом Орашје командовао Матузовић, те да је напад на Орашје почео 29. априла 1992. године.

Тужилац је питао Баотића да ли зна да је Спасоје Ристанић одвођен на копање траншеа, што је свједок потврдио, те рекао да га је на радове водила Војна полиција Пере Винцетића, а да су припадници 106. бригаде чували заробљенике током радова, преноси „Бирн“.

Адвокат Сенка Ножица, која у овом предмету брани Иву Оршолића, предочила је наредбе о потребама да се ангажују заробљеници Срби, на копању траншеа, како би се утврдиле линије, на шта је Баотић додао да је он писао три наредбе које му је Оршолић или диктирао или дао у рукопису.

„Иво Оршолић ми је наредио 26. октобра да сви људи из изолације буду на располагању за копање траншеа. Ја сам добио извјештај да су сви ти људи враћени“, рекао је Баотић и додао да су на копање вођени и старији који нису били војно спососбни.

За прогон српског становништва убиствима, затварањем, мучењем, силовањима и другим радњама почињеним у Орашју с Матузовићем су оптужени Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, као и војне полиције.

На терет им је стављен прогон српског становништва – убиства, затварање или друга тешка одузимања слободе, мучења, силовања и друга нечовјечна дјела.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Суђење ће бити настављено 8. марта.

Срна