Custom Linkovi

U Banskom dvoru u Banjaluci održana je promocija knjige „Hrvatski zločin nad Srbima u rudniku Rakovac i selima Šargovac, Drakulić i Motike kod Banjaluke 7. februara 1942. godine“, autora Gorana Latinovića i Nikole Ožegovića.

Promocija je organizovana u saradnji sa Srbskim sabranjem Baštionik iz Banjaluke.

Ovo istorijski značajno i kapitalno izdanje bavi se jednim od najbrutalnijih zločina u okviru genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i najtragičnijim događajem u istoriji Banjaluke. Autori su koristili izvore iz čak osam arhiva, kao i relevantnu literaturu, da bi rekonstruisali februarski zločin iz 1942. godine.

Latinović je istakao da je cilj zločinačkog poduhvata bio da se područje Banjaluke i okoline očisti od Srba kako bi jedan dio državnih organa Nezavisne Države Hrvatske bio premješten u Banjaluku.

– Ovakva knjiga, koja je prilagođena široj čitalačkoj publici, bila nam je potrebna odavno. Jer istorija je učiteljica života, ali samo za one koji žele i mogu da nauče – rekao je Latinović.

Recenzent izdanja Miloš Ković naveo je da se ova knjiga pojavljuje u vremenu obnove ustaških ideja i upornih, sistematskih pokušaja da se genocid nad Srbima u NDH zaboravi, ospori i relativizuje.

– Kao standardno istoriografsko djelo o zločinu u rudniku Rakovac i selima Drakulić, Šargovac, Motike, na temeljno istraženoj izvornoj građi, napisano naučnim, dokumentarističkim tonom i stilom, ono ukazuje na način i put kojim se mora ići u odbrani od obnovljenog zla – naglasio je Ković.

Ožegović je rekao da je riječ o prvoj naučnoj monografiji koja se bavi ne samo zločinom koji se dogodio 7. februara 1942. godine u okolini Banjaluke, nego i kontekstom dešavanja od okupacije i proglašenja NDH u aprilu 1991. godine.

– Analizirali smo i kulturu sjećanja, odnosno kako su se nove vlasti odnosile prema pitanju o ovom zločinu, kao nesumnjivo najvećem zločinu koji se dogodio u jednom danu u NDH nad Srbima, izvan velikih logora – rekao je Ožegović.

Ovo je prva knjiga objavljena u izdanju Srbskog sabranja Baštionik iz Banjaluke, a upriličena je povodom obilježavanja deset godina postojanja i rada.