Custom Linkovi

Višegodišnje opstrukcije bošnjačkih političara kada je riječ o Revidiranoj strategiji za procesuiranje ratnih zločina na kraju su im se obile o glavu, jer da je na vrijeme počela njena primjena bivši visoki funkcioner Federalne uprave policije (FUP) Edin Vranj bi odgovarao pred pravosuđem u BiH, gdje zločini nad Srbima uglavnom prolaze nekažnjeno.

Tvrde to naši sagovornici ističući da bi Vranj, koji je uhapšen prije desetak dana u Srbiji zbog optužbi za ratne zločine nad Srbima u Goraždu i nalazi se u pritvoru u Beogradu, već bio procesuiran od strane pravosudnih institucija u BiH da politički funkcioneri iz Sarajeva godinama ne biraju sredstva da onemoguće ili bar što duže odgode kažnjavanje zločine nad Srbima.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić kaže da je Vranj samo jedan u nizu visokih bošnjačkih oficira i političkih funkcionera koji treba da se nađu pred licem pravde kada počne primjena strategije.

Podsjećamo, Kojić je predložen za člana Nadzornog tijela za praćenje primjene strategije, ali bošnjački funkcioneri u Savjetu ministara BiH koji su godinama kočili usvajanje Strategije sada se protive njegovom imenovanju za člana Nadzornog tijela, zbog čega još nije počela njena primjena.

– Prema strategiji koja je usvojena sa više od dvije godine zakašnjenja, prioritet za rješavanje imaju predmeti u kojima su za ratne zločine osumnjičeni visoki vojni, policijski ili politički funkcioneri, kakav je, između ostalog, i Edin Vranj. Dakle, da je strategija usvojena na vrijeme i da je počela njena primjena, Edin Vranj bi do sada bio procesuiran u BiH i predmet bi možda bio i okončan. U tom slučaju, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije koje je postupilo u skladu sa načelom univerzalne jurisdikcije koje kaže da svaka država, ako ima podatke da je osoba koja se nalazi na njenoj teritoriji počinila ratni zločin, ima pravo voditi istrage i suditi za to krivično djelo, ne bi imalo osnova da tereti Vranja – kaže Kojić. Prema njegovim riječima, to indirektno znači da je Edin Vranj žrtva upravo onih koji su sada verbalno stali u njegovu odbranu, odnosno istih onih koji su godinama kočili usvajanje, a sada koče primjenu Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Kojić dodaje da navodi iz tužilaštva da je donesena naredba o nesprovođenju istrage protiv Vranja ne znači da je predmet okončan i da se zbog novih dokaza ne može ponovo pokrenuti.

Delegat Srba u Domu naroda i član zajedničke parlamentarne Komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić (SNSD) kaže da sve što se dešava predstavlja tipičan primjer kako bošnjački političari opstruišu sve ono što im ne ide u korist. Ona ipak ističe da su se u ovom slučaju preigrali, dodajući da je narod davno osmislio poslovicu: “Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada”.

– Bošnjački funkcioneri su godinama opstruisali usvajanje, a sada koče početak primjene Revidirane strategije, ali su se prevarili ako su zaista mislili da zločini nad Srbima mogu da ostanu nekažnjeni. Da to nisu radili, Vranj bi vjerovatno bio procesuiran u BiH, a s obzirom na praksu pravosudnih institucija na nivou BiH, pitanje je da li bi bio osuđen – kaže Majkićeva. Ona ističe da u tom slučaju ne bi bilo nikakvih trzavica u odnosima između BiH i Srbije, koje zbog hapšenja Vranja produkuju iz Sarajeva.

Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković poslije hapšenja Edina Vranja se upustila u njegovu odbranu i na svoju ruku uputila preporuku “svim državljanima BiH koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH od 1992. do kraja 1995. godine da do daljeg ne putuju u Republiku Srbiju zbog rizika od hapšenja”.

Turkovićeva je juče razgovarala sa advokaticama Edina Vranja Jesenkom Rešidović i Sabinom Hotom Ćatović. Tokom razgovora, saopšteno je iz MIP-a, istaknuta je neophodnost aktivnije uloge Tužilaštva BiH i primjene Protokola o saradnji sa tužilaštvom Srbije, koji je potpisan još 2013. godine.