Custom Linkovi

Акција СИПА у Зворнику, гдје је по налогу Суда и Тужилаштва БиХ под оптужбом да су починили ратни злочин на подручју Сребренице ухапшено седам бивших припадника ВРС, представља наставак обрачуна тих правосудних институција са Србима и Републиком Српском.

Ово за Српскаинфо тврде представници институција Српске, као и челници борачких организација, истовремено се питајући када ће Суд и Тужилаштво БиХ коначно процесуирати одговорне за злочине над српским народом у протеклом грађанском рату.

Како је саопштено из Тужилаштва БиХ поводом јучерашње акције СИПА, ухапшени бивши припадници Зворничке бригаде ВРС терете се за кривично дјело “геноцид“, односно учешће у стријељању око 800 Бошњака у Ораховцу, након што је Војска Републике Српске ослободила Сребреницу у љето 1995. године.

“БОРС не може сам”
Иначе, међу ухапшенима у јучерашњој акцији СИПА у Зворнику налазе се Сретен Милошевић, као и Лазар Ристић, бивши предсједник Борачке организације у том граду. Њих двојица су били на челу Зворничке бригаде ВРС, а ухапшени су, како се наводи, по основу командне одговорности.

Предсједник БОРС, Радан Остојић, оцијенио је да су хапшења седморице Срба у Зворнику “наставак лова на Србе” који је, према његовим ријечима, почео 1996, те да се овакве акције, како је навео, више не могу трпити.

– Не знам чему ово води. БОРС је хапшења оштро осудио и биће у пуном капацитету уз Градску борачку организацију Зворник. Имамо информације и да ће Градска управа Зворник пружити подршку ухапшенима – рекао је Остојић.

Истакао је да БОРС “ова питања не може ријешити сама” и да треба сачинити стратегију на нивоу институција Српске.

Политички суд
Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Виктор Нуждић
, за Српскаинфо каже да Суд и Тужилаштво БиХ очигледно не планирају да завршавају с процесима у којима су оптужени Срби, док на другој страни свједочимо да се врло мало или скоро ништа не ради поводом процесуирања злочина над српским жртвама.

– Као што сам небројено пута поновио, ради се о наставку хашке политике и окривљавања Срба за сва зла почињена у протеклом рату – каже Нуждић.

Истиче да је јучерашња акција СИПА у Зворнику наставак тенденције која прати политичку ситуацију у БиХ, а гдје се, како наводи, јасно виде све јачи и све чешћи притисци политичког Сарајева према Републици Српској.

– Самим тим, процесуирање за ратне злочине прати те токове. Република Српска је данас угроженија него икад у послијератном периоду, а Суд БиХ прати акције политичког Сарајева, што недвосмислено показује да је то један политички суд, чија је једина намјера да суди Србима – тврди Нуждић.

Извор: Српска инфо