Custom Linkovi

Свечана академија поводом обиљежавања 15. септембра – Дана српског јединства, слободе и националне заставе, који су 28. августа установили званичници Србије и Републике Српске, биће одржана сутра у Бањалуци.

Академија „Похвала српском народу – дан када је пробијен Солунски фронт“, коју организују Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Републички протокол, биће одржана на платоу испред Храма Христа Спаситеља у Бањалуци у 20.00 часова.

У програму ће учествовати глумци из Бањалуке и Београда који ће говорити текст из драме „Солунци говоре“ недавно преминулог новинара и публицисте Антонија Ђурића, чланови оркестра Народног позоришта из Београда, Полицијски оркестар Министарства унутрашњих послова Српске и Градски тамбурашки оркестар Бањалука, најављено је из Републичког центра.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић изјавио је Срни да је веома важно да Срби с обје стране Дрине обиљежавају заједничке датуме јер су исти народ и његују исте вриједности.

– Дан када је пробијен Солунски фронт један је од најважнијих датума у српској историји. Након вишевјековног ропства ослобођени су наши крајеви, а у овој бици као доборовољци у редовима српске војске борили су се Срби из Крајине, Херцеговине, Посавине и других крајева – рекао је Којић поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Он је истакао да му је жао што тренутна епидемиолошка ситуација не дозвољава окупљање већег броја људи, али да вјерује да ће наредних година бити прилике да се покаже српско јединство и приврженост очувању националног идентитета.

– На то нас обавезују, прије свега, масовна страдања наших сународника у Великом, Другом свјетском, као и у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату. У том смислу је била значајна одлука коју су 28. августа донијели највиши званичници Републике Српске и Србије да се 15. септембар уврсти као заједнички датум којим ће се обиљежавати управо слобода, јединство и национална застава – рекао је Којић.

Академију ће уживо преносити Радио-телевизија Републике Српске, а с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију и у складу са прописаним мјерама биће ограничен број званица на овом догађају.

Влада Републике Српске у четвртак, 10. септембра, усвојила је закључак да се 15. септембар обиљежава као Дан српског јединства, слободе и националне заставе.