Адему Костјеревцу седам година затвора за силовање трудне Српкиње

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је данас некадашњег припаднике такозване Армије РБиХ Адема Костјеревца на седам година затвора због силовања трудне Српкиње 1992. године на подручју Зворника.

Костјеревац је другостепено осуђен за ратни злочин против цивилног становништва јер је од 18. септембра до 4. октобра 1992. године у најмање два наврата силовао жену српске националности у селу Бајрићи.

Према оптужници, жена је била трудна и силовање је узроковало прекид трудноће.

Предсједавајући Вијећа Станиша Глухајић рекао је да на данашњу пресуду постоји право жалбе у року од 15 дана од дана достављања пресуде.

Изрицању пресуде нису присуствовали ни Косјеревац нити његов адвокат Мирна Авдибеговић.

„Суд је утврдио да је Костјеревац у селу Бајрићи, на подручју Зворника, затворену А.О у више наврата, употребом силе и наоружан, натјерао да скине одјећу, што је она и учинила, и натјерао је на сексуални однос“, рекао је Глухајић и додао да је Суд утврдио да је то учинио најмање два пута.

Глухајић је нагласио да је А. О. имала својство цивила и да је током суђења на недвосмислен начин идентификовала Костјеревца. „До замјене није могло доћи јер га је познавала“, рекао је Глухајић, образлажући пресуду.

Он је додао да се Костјеревцу изричу мјере забране напуштања БиХ и да му се одузимају документи и не могу издати нови, а да му се у казну урачунава и период проведен у екстрадиционом притвору и притвору.

Трошкови суђења, додао је Глухајић, ићи ће на трошак буџета, док се оштећена А.О, која је у заточењу провела пет мјесеци за накнаду штете, упућује на парнични поступак.

Он је навео да у року од 15 дана од примања пресуде и Тужилаштво БиХ и одбрана имају право жалбе, а тужилац Иван Матешић је рекао да је задовољан пресудом.

Костјеревеац, некадашњи припадник Војне полиције Прве муслиманске бригаде такозване Армије БиХ, првостепеном пресудом био је ослобођен оптужбе.

На обновљеном суђењу Вијеће је прихватило доказе из првостепеног поступка, али и неколико нових докумената Тужилаштва који се односе на кореспонденцију са САД, одакле је Костјеревац изручен у јуну 2020. године.