Custom Linkovi

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić izjavio je da je potreban institucionalan odgovor na ponovne pokušaje iz regiona i pojedinih evropskih zemalja da se prekroji istorija kako bi se istinske žrtve prikazale kao navodni zločinci, a zločinci kao žrtve.

Nužidić je istakao da je Jasenovac bio najveći logor smrti na Balkanu za vrijeme Drugog svjetskog rata, te da su velika stradanja Srba bila i u Donjoj Gradini, Prebilovcima, Brodu na Drini, Osijeku i Sisku.

„Naša je obaveza i zadatak da otrgnemo od zaborava stradanja Srba u Jasenovcu i u Drugom svjetskom ratu, koji je bio posebno katastrofalan za srpski narod“, rekao je Nuždić novinarima u Banjaluci, gdje je prisustvovao manifestaciji „Kultura sjećanja mora da se njeguje“, povodom obilježavanja 22. aprila Dana proboja jasenovačkih logoraša.

On je poručio je da je Republika Srpska jedini garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

„Odbrambeno-otadžbinski rat bio je odgovor srpskog naroda na nešto što se desilo u Drugom svjetskom ratu, da se nikad više ne ponovi genocid koji se desio nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/“, rekao je Nuždić.

Republički centar možete pratiti na našoj Fejsbuk i Instagram stranici i Tviter nalogu.