ZLOČIN U ŽUTICI KOD MILIĆA OSTAO NEKAŽNJEN

Boračka organizacija Milića danas je u naselju Žutica, u ovoj opštini, obilježila 28 godina od stradanja osam srpskih boraca i civila, koje su na današnji dan 1992. godine na regionalnom putu Milići-Srebrenica iz zasjede ubili pripadnici muslimanskih paravojnih snaga.
Parastos poginulima služili su sveštenici Ljubiša Vujičić i Duško Gligić, a cvijeće kod spomen-obilježja, podignutog na mjestu pogibije, položili su članovi porodica poginulih, te predstavnici lokalne vlasti i institucija.

U napadu na kamion koji je prevozio radnike „Boksita“ i mještane sela Podravanje, ubijeni su Slobodan Zečić /26/, Milenko Kovačević /32/, Obrenija Ilić /34/, Mićo Lazarević /18/, Miljana Obradović /54/, Nedeljko Kandić /38/, Mladen Petković /40/ i Vojislav Šarac /72/.

Nekoliko putnika uspjelo je da pobjegne u šumu i tako izbjegne sigurnu smrt.
Draganu Kovačeviću u Žutici poginuo je brat Milenko. On je novinarima rekao da porodice nikada ne mogu zaboraviti zločin koji je počinjen na tom mjestu, niti se pomiriti sa činjenicom da će zločnci ostati nekažnjeni.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Milići Dragutin Đuričić rekao je novinarima da ovaj zločin, kao i napad muslimanskih snaga u Konjević Polju na „Boksitove“ kamione, nekoliko dana kasnije, pokazuje ko je izazvao rat i krvoproliće na tom području, ali i praksu sarajevskog pravosuđa da ne kažnjava zločine nad Srbima.

„Žalosno je što je prošlo 28 godina, a da niko nije odgovarao za zločin u kojem su ubijene i dvije žene“, ukazao je Đuričić.

Načelnik opštine Milići Momir Lazarević izjavio je Srni da opština Milići saosjeća sa porodicama poginulih i čini sve da što bezbolnije prevaziđu gubitak.

„Ovo je još jedan primjer zločina muslimanskih snaga nad nedužnim civilima. Lokalna zajednica očekuje i traži od nadležnih institucija da istraže, procesuiraju i primjerno kazne zločince. Istovremeno, nastojimo da pomognemo porodicama koje su ostale bez svojih najbližih. To smo do sada činili, a činićemo i ubuduće“, rekao je Lazarević.

Za zločin u Žutici 2010. godine procesuiran je mještanin Jusuf Ahmetović, koji je oslobođen krivice zbog, kako je odlučio Sud BiH, nedostatka dokaza.