Zašto Karmel Ađijus želi da Ratko Mladić bude presuđen baš 8. juna: Politički pečat na termin presude

Predsjednik Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus u kontinuitetu donosi odluke na štetu osuđenih Srba, a posljednja je insistiranje da pravosnažna presuda prvom komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, uprkos njegovom teškom zdravstvenom stanju, bude izrečena 8. juna kada Ađijus podnosi izvještaj o radu pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Sagovornici našeg lista jedinstveni su u ocjeni da je to samo posljednja u nizu problematičnih Ađijusovih odluka. Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić smatra da predsjednik Rezidualnog mehanizma bez bilo kakve odgovornosti donosi odluke.

– Ono što je specifično u vezi s njim je da osuđenima ne dozvoljava prijevremeno puštanje na slobodu uz obrazloženje da nije postignut određen stepen resocijalizacije. Pri tome postoje dvije bitne stvari. Prva je da nije posao predsjednika suda da to cijeni, već stručne službe koje čine psiholozi, psihijatri i socijalni radnici, a druga je njegov stav da se taj stepen resocijalizacije postiže kada lice koje traži uslovni otpust prizna krivicu – kaže Kojić za “Glas Srpske”.

On objašnjava da Ađijus time u stvari želi da stavi završni pečat na nepravne i nepravedne presude.

– To znači da nijedno osuđeno lice nikada više ne može pokrenuti pitanje revizije presude, jer ako neko prizna krivicu, kako će tražiti reviziju – zaključuje Kojić. 

Kada je riječ o predstojećoj presudi generalu Ratku Mladiću, Kojić kaže da Ađijus želi da se prije 11. jula izrekne pravosnažna i osuđujuća presuda, ističući da to ide u korak sa nekim drugim događajima.

– Zašto da s pravom ne sumnjam da on to radi kako bi odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko po uzoru na svoje prethodnike nametnuo neka rješenja koja imaju veze i sa radom Haškog tribunala. Mislim da je to sve sinhronizovano, a svakako da Ađijus želi i pred SB UN da se pohvali presudom – kaže Kojić koji je u petak on-lajn učestvovao u radu skupa o pravu i statusu osuđenih pred Haškim tribunalom.

Taj skup je održan u Ruskom domu u Beogradu i jedna od poruka je da je pred Savjetom bezbjednosti UN neophodno tražiti smjenu predsjednika Karmela Ađijusa i tako stati na put njegovoj samovolji.

Beogradski advokat Goran Petronijević koji je bio u timu odbrane prvog predsjednika RS Radovana Karadžića ocijenio je da Ađijusa treba spriječiti da u budućnosti donosi odluke, jer se unaprijed zna da njegova odluka neće biti zasnovana ni na međunarodnom pravu ni na njihovim propisima.

– Karadžić je poslat na izdržavanje kazne van Evropske unije, jer Velika Britanija više nije u EU. Mnogo stvari je tu prekršeno, ali niko na to ne obraća pažnju, posebno taj politički dio UN. Mi moramo učiniti napor da to pitanje pokrenemo i ne smijemo da zaboravimo da to nije samo pitanje statusa ili patnje tih nekoliko ljudi i njihovih porodica. To je pitanje tretmana naše države – rekao je Petronijević.

Karadžić u jezivim uslovima

Sonja Karadžić Jovičević, kćerka prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, rekla je Srni da je kratko razgovarala sa ocem nakon što je prebačen u zatvor na jugu Engleske.

– Jezivo je ono što sam čula o uslovima u kojima se nalazi. Razgovor je trajao tek nepune dvije minute za koje sam uspjela da shvatim da će biti problema i što se tiče ne samo njegove fizičke bezbjednosti, kao i njegove zdravstvene zaštite i praćenja njegovog stanja i liječenja. Moj otac je u vrlo necivilizacijskim uslovima, a što se tiče porodice, njegovo izmještanje na jug Engleske je namjerno izvedeno da bude predaleko. Biće nam jako otežano i fizički, i finansijski i proceduralno da tamo ikada odemo i da ga posjetimo – ocijenila je ona.