Custom Linkovi

САРАЈЕВО, 17. НОВЕМБРА /СРНА/
Суд БиХ осудио је Ивана Медића на јединствену казну затвора у трајању од 14 година, док је Тончо Рајић ослобођен кривице за ратни злочин против цивилног српског становништва у логору Дретељ код Чапљине.
Медић и Рајић су, према оптужници, од 5. маја до 17. августа 1992. године, као припадници ХОС-а и Хрватског вијећа одбране, учествовали у незаконитом затварању, нечовјечном поступању, пљачкању имовине, те присиљавању на сексуални однос цивила српске националности у логору Дретељ.

Медић је проглашен кривим да је учествовао у нечовјечном поступању и присиљавању на сексуални однос цивила српске националности и осуђен је на седам и по година затвора. Због осуде на седмогодишњу казну за ратни злочин у другом предмету Медићу је изречена јединствена казна, преноси Бирн.

„Оцјеном доказа, Вијеће је ван разумне сумње утврдило да је Медић починио дјело које му се ставља на терет. Вијеће је утврдило да су оштећене свједокиње имале својство цивила и да је оптужени силовао свједокињу `Б`“, рекао је предсједавајући Судског вијећа Сеад Ђикић.

Према неправоснажној пресуди, Рајић је ослобођен кривице јер свједокиња „А“ није потврдила у потпуности чињенични опис оптужнице, те у недостатку доказа Вијеће није могло утврдити да је ријеч о ратном злочину.

Судско вијеће ослободило је Медића и Рајића плаћања судских трошкова.

На ову пресуду могуће је поднијети жалбу.