Custom Linkovi

Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ има механизам, ако жели да примијени закон, и могућност казни и разрјешења судија и тужиоца у правосудним органима на нивоу БиХ који су у рату затварали Србе по логорима, рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

„Очекујемо да ВСТС-а предузме одговарајуће мјере у складу са законом. ВСТС мора да осигура независно, непристрасно и професионално правосуђе“, рекао је директор Центра, који ће данас упутити ВСТС-у БиХ информацију о судијама и тужиоцима у правосудним органима на нивоу БиХ који су у рату затварали Србе по логорима.

Којић је изјавио да ова информација садржи имена девет судија и шест тужилаца који су обављали одређене функције у војним судовима или као судије и тужиоци у судовима и тужилаштвима Федерације БиХ од 1992. до 1995. године, а данас обављају судијску или тужилачку функцију у правосудним институцијама на нивоу БиХ.

„Као чланови Вијећа, судије које су садржане у овој информацији осудиле су 91 лице српске националности на 1.421 годину затвора“, навео је на конференцији за новинаре у Бањалуци Којић.

Он није желио да саопшти њихова имена, осим имена судије Шабана Максумића у предмету против Насера Орића.

Којић је рекао да су неке од ових судија и тужилаца током рата били смјештени у логору „Виктор Бубањ“ у Сарајеву, гдје су имали војну обавезу, те су могли свако вече да чују крике затворених Срба који су премлаћивани, а нису предузели ниједну мјеру и радњу да то спријече, већ су напротив неки од њих према изјавам свједока учествовали у физичком малтретирању Срба.

Којић је навео да у Суду и Тужилаштву БиХ има девет судија и шест тужилаца који су током рата на основу уредбе тадашњег Предсједништва именовани за војне судије, након чега су њихова именовања објављена у Службеном гласнику такозване Армије БиХ.

Он је напоменуо да ВСТС у складу са Законом о ВСТС-у мора да осигура независно, непристрасно и професионално правосуђе, истичући да Савјет има механизам у својим рукама ако жели да примијени закон, односно да има могућност казни и разрјешења тих судија.

Којић је рекао да Републички центар жели да упути ову информацију ВСТС-у, да би они даље предузели мјере и радње из надлежности прописане законом како би се осигурално независно, непристрасно и професионално правосуђе.

„Као крајњи резултат може бити да у свим поступцима у којима су ова лица била судије или тужиоци дође до понављања поступка због повреде права на правично суђење странака у поступку – оштећених лица“, каже Којић.

Он је рекао да Републички центар очекује брзу реакцију ВСТС-а, јер је његова улога да осигура независно, професионално и непристрасно правосуђе, те владавина права и једнакост за све пред законом.

Којић је најавио да ће Републички центар, осим ове информације, доставити ВСТС-у и више од 1.000 страница доказне документације, изјава свједока и кривичних пријава против тројице судија.

Он каже да је Републички центар, пратећи судске процесе на правосудним институцијама на нивоу БиХ, дошао до одређених података који указују на дискриминацију, истичући да је посебно симптоматично да се у највећем броју случајева дискриминације појављују исте судије и тужиоци.

„Анализирајући њихову биографију из ратног периода, дошли смо до података да су обављали одређене функције у војним судовима или као судије и тужиоци у судовима и тужилаштвима ФБиХ у периоду од 1992. до 1995. године“, навео је Којић.

Према његовим ријечима, у ратном периоду највише дискриминације било у Сарајеву, Зеници, Мостару, Горажду и Тузли.