U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske održana je posebna sjednica Vlade Republike Srpske, na kojoj se razmatrao Izvještaj o radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. godine.

– Na prijedlog predsjednika Komisije profesora Rafaela Izrelija koji se obratio putem video-linka, Vlada Srpske je primila izvještaj k znanju i usvojila zaključke – rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić na konferenciji za novinare.

Kojić je naglasio je da će Vlada Srpske prihvatiti rezultate ovog Izvještaja.

– Vjeruje da će sagledavanje istine doprinijeti pomirenju između naroda u BiH – kaže Kojić. 

Naglasio je da su Izvještajem obuhvaćena silovanja, ubistva i drugi zločini nad Srbima, te da pokazuje da je srpska zajednica u Sarajevu uništena u totalitetu.

Istakao je da su autori, u zavisnosti od svojih referenci i stručnosti, obrađivali svako svoj dio poglavlja, te da stoje u punom kapacitetu iza kompletnog Izvještaja.

Kojić je naveo da je Centar dostavio svu dokumentaciju koju je Međunarodna komisija tražila na uvid, te da su korišteni domaći i međunarodni izvori.

– Međunarodna komisija je informacije i dokumenta tražila i od institucija Federacije BiH, ali, nažalost, nijedan dokument nije dostavljen – rekao je Kojić.

On je dodao da je Međunarodna komisija završila svoj rad i na Izvještaju za Srebrenicu, te da su u toku tehničke stvari, kao što je lektorisanje i prevod, nakon čega će i ovaj izvještaj biti predstavljen javnosti.