USKORO SPORAZUM O SARADNJI CENTRA SA INSTITUTOM „ŠEM OLAM“

18.10.2017.

BANJALUKA, 17. OKTOBRA


Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica potpisaće sporazum o saradnji sa izraelskim Institutom za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta „Šem olam“, rekao je direktor Republičkog centra Milorad Kojić nakon razgovora sa glavnim istoričarem Instituta Gideonom Grajfom.
Kojić je rekao Srni da je sa Grajfom danas u Banjaluci razgovarao o modalitetima buduće saradnje.

On je naveo da su predstavnici Centra Grajfa tokom posjete zamolili da bude recenzent publikacije o stradanju Tuzlaka u 20. vijeku, koju će ova ustanova izdati naredne godine, a priprema je sa Udruženjem Tuzlaka.

„Zamolili smo profesora Grajfa da učestvuje sa Centrom na međunarodnoj konferenciji koju će Republički centar organizovati iduće godine o Srebrenici“, istakao je Kojić.

Kojić je naglasio da je za Republički centar velika čast da je Grajf, svjetski priznato ime, kao čovjek koji je specijalizovan za Holokaust, pristao da recenzijom doprinese publikaciji, te da učestvuje na međunarodnoj konferenciji o Srebrenici.

„Grajf je ponudio mogućnost da 10 istoričara iz Republike Srpske i radnika Republičkog centra boravi 20 dana u Izraelu na obrazovanju u okviru izraelskog Instituta za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta `Šem olam`“, kaže Kojić.

Kojić ističe da je važno da Republički centar nastavlja sa dokumentovanjem stradanja Srba i da uspostavlja veze sa značajnim institucijama u Izraelu, podsjetivši da su ranije predstavnici Republičkog centra boravili u „Jad Vašemu“ u Izraelu na poziv Centra „Simon Vizental“.

On je dodao da je Grajf danas održao predavanje istoričarima završne godine studija istorije i postdiplomcima na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.