Custom Linkovi

БАЊАЛУКА, 17. ОКТОБРА


Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица потписаће споразум о сарадњи са израелским Институтом за образовање, документовање и истраживање Холокауста „Шем олам“, рекао је директор Републичког центра Милорад Којић након разговора са главним историчарем Института Гидеоном Грајфом.
Којић је рекао Срни да је са Грајфом данас у Бањалуци разговарао о модалитетима будуће сарадње.

Он је навео да су представници Центра Грајфа током посјете замолили да буде рецензент публикације о страдању Тузлака у 20. вијеку, коју ће ова установа издати наредне године, а припрема је са Удружењем Тузлака.

„Замолили смо професора Грајфа да учествује са Центром на међународној конференцији коју ће Републички центар организовати идуће године о Сребреници“, истакао је Којић.

Којић је нагласио да је за Републички центар велика част да је Грајф, свјетски признато име, као човјек који је специјализован за Холокауст, пристао да рецензијом допринесе публикацији, те да учествује на међународној конференцији о Сребреници.

„Грајф је понудио могућност да 10 историчара из Републике Српске и радника Републичког центра борави 20 дана у Израелу на образовању у оквиру израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста `Шем олам`“, каже Којић.

Којић истиче да је важно да Републички центар наставља са документовањем страдања Срба и да успоставља везе са значајним институцијама у Израелу, подсјетивши да су раније представници Републичког центра боравили у „Јад Вашему“ у Израелу на позив Центра „Симон Визентал“.

Он је додао да је Грајф данас одржао предавање историчарима завршне године студија историје и постдипломцима на Филозофском факултету у Бањалуци.