Ускоро подизање оптужница за злочине у Чемерном

БАЊАЛУКА, 19. ДЕЦЕМБРА

На подручју Какња и Илијаша јутрос су ухапшени осумњичени за ратне злочине над српским цивилима – Теуфик Турудић /57/ и Сенад Сикира /58/ из Какња, Мирсад /53/ и Нусрет Бешлија /55/, те Хамдија Спахић /57/ из Илијаша и Мирзет Бешлија /49/ из Сарајева, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У саопштењу се наводи да је ријеч о некадашњим припадницима Територијалне одбране /ТО/ и такозване Армије БиХ, осумњиченим за ратни злочин над најмање 30 жртава српске националности на подручју Илијаша 10. јуна 1992. године.

Осумњичени су под истрагом да су у својству команданта и припадника структура ТО и такозване Армије БиХ из Какња, Илијаша и Брезе 10. јуна 1992. године, учествовали у нападу на село Чемерно, општина Илијаш, настањено становништвом српске националности.

Хапшење су извршили припадници Сипе према налогу Тужилаштва БиХ. /крај/бон/вј/фоно
Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић очекује да ускоро буду подигнуте оптужнице због ратног злочина над 33 српска цивила у селу Чемерно.
Којић је истакао да ратни злочин у селу Чемерно спада у категорију најсложенијих предмета и подсјетио да је напад на село изведен 10. јуна 1992. године у раним јутарњим часовима када су на монструозан начин убијени дјеца, жене и старија лица.

„О самом начину на који је извршена егзекуција говоре налази из судско-медицинске обраде тијела, а 1999. године је ископана масовна гробница у Чемерну у којој је било 20 тијела на којима су биле видљиве прострелне ране“, рекао је Којић Срни.

Према његовим ријечима, у сарадњи са поступајућим тужиоцем било је видљиво да постоји воља да буду процесуирана лица одговорна за овај стравични злочин.

„Материјални докази потврђују монструозност овог злочина. До сада је ухапшено шест лица и може се очекивати да у наредном периоду предмет буде у судском поступку, с циљем задовољења правде, што може бити могуће само осуђујућом пресудом“, додао је Којић.

Он је подсјетио да је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, према захтјеву поступајућег тужиоца, у фербуару доставио материјалне доказе који се односе на злочине почињене у Чемерном.